Rastu cijene nafte, prešle su 49 dolara

Rastu cijene nafte, prešle su 49 dolara

Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 49 dolara jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje opskrbe od siječnja, s ob

Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 49 dolara jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje opskrbe od siječnja, s obzirom na slabu potražnju u uvjetima pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49.24 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 46.11 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorili su u četvrtak da će od siječnja povećati opskrbu za 500.000 barela dnevno, uz daljnja, još nedefinirana povećanja na mjesečnoj bazi. Kompromis za širu proizvodnu politiku do kraja 2021. nije postignut.

Nakon što su odustali od planiranog povećanja za dva milijuna barela dnevno, očekivalo se da će produljiti postojeći sporazum barem do ožujka.

“Potražnja za naftom vjerojatno će se snažno oporaviti u 2021. godini”
Jučerašnji dogovor podrazumijeva da će OPEC + od siječnja smanjivati opskrbu za 7.2 milijuna barela dnevno, što odgovara oko sedam posto globalne potražnje. Trenutno je smanjuju za 7.7 milijuna barela dnevno.

Dogovorom će se stvoriti uvjeti za pad zaliha sirove nafte kroz prvo tromjesečje, rekao je analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

“Potražnja za naftom vjerojatno će se snažno oporaviti u 2021. godini kada se krene s cijepljenjem. Postoje valjani razlozi za podizanje cijena nafte”, smatra Schieldrop.

Helima Croft iz RBC-a upozorava pak na opasnost da novi aranžman omekša disciplinu u poštivanju dogovorenih proizvodnih kvota, s obzirom na postupno povećanje opskrbe.

Cijene nafte poduprla je danas i inicijativa američkih republikanaca i demokrata o 908 milijardi dolara vrijednom paketu potpore u koronakrizi, koji je u četvrtak dobio značajnu potporu u Kongresu, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 47.45 dolara, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan.

( Hina)