Skoplje dobiva dva nova javna zelena krova

Skoplje dobiva dva nova javna zelena krova

Nakon uspjeha prvog javnog zelenog krova iznad Gradskog tržnog centra (GTC) u Skoplju, gradonačelnik ovog grada Petre Šilegov obvezao se svojim stanov

Nakon uspjeha prvog javnog zelenog krova iznad Gradskog tržnog centra (GTC) u Skoplju, gradonačelnik ovog grada Petre Šilegov obvezao se svojim stanovnicima osigurati još dva zelena krova površine oko 5.000 kvadratnih metara, koji su najavljeni prošlog mjeseca, a nakon kojih će Skoplje imati ukupno 6.000 kvadratnih metara javnih zelenih krovova.

“U stalnoj trci za životnim prostorom s kojom se suočavaju sve suvremene metropole, jedini pravi gubitnik je javno zelenilo i zeleni prostori općenito. Glavni grad Republike Sjeverne Makedonije Skoplje visoko je na europskim i svjetskim listama zagađenja. Potreba stanovnika ovog polumilijunskog grada za više zelenila i kisika je očigledna, a mogućnosti za promjene su ograničene, jer je središnje gradsko područje već vrlo gusto izgrađeno”, priopćeno je iz Grada Skoplje.

Tu se, dodaju, rodila ideja za podizanjem javnih zelenih krovova.

“Ovi projekti javnih zelenih krovova nisu autentično skopski, ali svakako ih treba pozdraviti i poput zelenog vrta iznad grčkog Ministarstva financija ili ‘zelenog’ stadiona u Sloveniji, dobro su poznati u regiji. Ono što je novo u slučaju Skoplja nije samo inicijativa za implementaciju zelenih projekata na institucionalnom nivou već i njihovo osmišljanje te njihova realizacija”, navodi se u priopćenju.

Zeleni krov koji je najavljen ovog tjedna nalazit će se iznad tržnog centra Mavrovka, na samom ulazu u staroj skopskoj čaršiji.

“Ovo je mjesto bogate povijesti i važno je za stanovnike Skoplja te je izraz jedinstvenosti i multikulturalizma grada. Novi zeleni vrt pružit će posjetiteljima priliku da još više uživaju u ovom dijelu grada”, ističu iz gradske uprave.

Inače, Skoplje je svoj prvi javni zeleni krov dobilo 2019. godine, koji od tada ima preko 100.000 posjeta. GTC je centralno mjesto post-potresnog Skoplja, ne samo zbog specifičnosti gradnje i koncepta otvorenog tržnog centra, već je i simbol otpora protiv neo-baroka i staro-novog izgleda strogog gradskog središta koji je, kako navode, nametnut projektom “Skoplje 2014”.

Na ovim krovovima sadit će se različito drveće i grmlje, što će zajedno s vodenim površinama, ističu, značajno utjecati na smanjenje efekata takozvanih urbanih otoka topline.

“Takvi krovovi smanjuju temperaturu samog krova u odnosu na konvencionalne i mogu smanjiti potrošnju energije tog objekta. Inventivnost je uvijek prisutna u stvaranju energetski efikasnih aktivnosti, a kombinacija korisnog s lijepim i potrebnim, odnosno održivim zelenim otvorenim prostorom, upravo je ono što ove projekte čini izuzetnima”, naglasili su iz Grada Skoplje.

Ako je cilj djelovati lokalno i razmišljati globalno, glavna korist ovih krovova je uspjeti u tome da građani Skoplja i regije misle “zelenije”, a da regionalne vlasti prate primjer ovog grada, stoji u priopćenju.

Energetika.ba / FENA