Srbijagas izgubio milionski spor u BiH

Srbijagas izgubio milionski spor u BiH

Fabrika glinice Birač u stečaju dobila je sudski spor težak 5,5 miliona maraka koji je protiv nje, prije više od četiri godine, pokrenuo Srbijagas iz

Fabrika glinice Birač u stečaju dobila je sudski spor težak 5,5 miliona maraka koji je protiv nje, prije više od četiri godine, pokrenuo Srbijagas iz Novog Sada.

Okružni privredni sud u Bijeljini doneo je presudu kojom je odbijena tužba Srbijagasa, a koju je ovo srpsko preduzeće podnelo 23. oktobra 2013. godine nakon što im je stečajni upravnik fabrike Lazo Đurđević osporio dio potraživanja, piše portal Capital.

Radi se o potraživanju po osnovu presude Okružnog suda u Bijeljini iz 2006. godine kojom je FG Birač obavezana da Srbijagasu isplati glavni dug od 2,9 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Stečajni upravnik je priznao dio potraživanja Srbijagasa po ovoj pravosnažnoj presudi, dok je osporio dio koji se odnosio na obračun zakonske zatezne kamate, nakon čega je Srbijagas podnio tužbu.

Prvobitni tužbeni zahtev iznosio je 2,1 miliona KM, da bi nakon vještačenja on bio povećan na 5,5 miliona.

“Odbija se u cjelosti zahtjev tužioca da se utvrdi postojanje dospjelog potraživanja tužioca Srbijagas Novi Sad prema tuženom Fabrika glinice Birač u stečaju u iznosu od 5,5 miliona KM, kao i zahtjev za naknadu troškova parničnog postupka sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude do isplate”, piše u presudi Okružnog privrednog suda.

Energetika.ba