Stručnjaci napravili beton koji stvara toplotu i električnu energiju

Stručnjaci napravili beton koji stvara toplotu i električnu energiju

Svjetski stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT istraživačkog centra Concrete Sustainability Hub - CSHub) i Francuskog nacionalnog

Svjetski stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT istraživačkog centra Concrete Sustainability Hub – CSHub) i Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) napravili su beton od nanočestica čađi, koji proizvodi električnu energiju i stvara toplotu.

Taj beton su napravili stavljajući u betonsku smjesu nanočestice čađi, objavio je portal Građevinarstvo.rs.

U pitanju je jeftin ugljenični materijal koji se može pohvaliti izvrsnom provodljivošću, a za samo četiri odsto u zapremini, beton bi mogao da provodi električnu struju, pokazuje istraživanje.

Napon od samo pet volti bio je dovoljan da poveća površinsku temperaturu betona na oko 41 stepen Cezijusa, što bi moglo moglo koristi kod odmrzavanja površina na otvorenom, ali takođe i u zatvorenom prostoru npr. za podno grijanje, kazao je koautor studije Nicolas Chanut.

Obično se grijanje u zatvorenom vrši cirkulacijom zagrijane vode u cijevima koje vode ispod poda, ali kada cement postane element koji grije, sistem postaje jednostavniji za ugradnju i pouzdaniji, dodaje on.

Uz to, cement nudi homogeniju raspodjelu toplote zbog vrlo dobre disperzije nanočestica u materijalu.

Energetika.ba