Alumina: Izgradnja stanice za gorivo budućnosti, komprimovani gas, u završnoj fazi

Alumina: Izgradnja stanice za gorivo budućnosti, komprimovani gas, u završnoj fazi

Veoma uspješnu, prošlu poslovnu godinu, zvornička "Alumina" krunisala je izgradnjom Stanice za prirodni komprimovani gas. Iz Zvornika bi uskoro trebal

Veoma uspješnu, prošlu poslovnu godinu, zvornička “Alumina” krunisala je izgradnjom Stanice za prirodni komprimovani gas. Iz Zvornika bi uskoro trebalo da počne i distribucija ovog gasa, koji se smatra najčistijim gorivom – energetskim gorivom budućnosti koje se u razvijenom svijetu sve više koristi.

Zvornička “Alumina” naručila je 12 cisterni za transport komprimovanog gasa, nakon čega će krenuti u njegovu distribuciju sa svoje stanice koja se nalazi u krugu fabrike, a čija je izgradnja u završnoj fazi.

Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” ističe da će ovo preduzeće već u prvoj fazi za distribuciju imati minimalno dva miliona kubika komprimovanog gasa.

“Svi oni koji su zainteresovani, u prvom redu Rafinerija nafte Brod i Rafinerija ulja Modriča i svi oni koji imaju potrebe za gasom, moći će ga ovdje dobijati”, naglašava Motika.

Prirodni komprimovani gas ima najmanji koeficijent emisije ugljen-dioksida po jedinici oslobođene energije, a kompanija posjeduje i dva uređaja za dekompresiju koja su spremni pozajmiti najvećim kupcima koji već imaju priključak.

Ovo energetsko gorivo ima višenamjensku upotrebu i najbolji je način za rješenje zagađenja u velikim postrojenjima.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić ističe da je resorno ministarstvo Konvencijom o klimatskim promjenama preuzelo obavezu da smanji efekte staklene bašte, koji bi korištenjem ovog energenta bili svedeni na minimum.

Da se radi o gorivu budućnosti svjedoči i podatak da je Evropska unija za izgradnju punionice za ovo gorivo izdvojila više od 150 miliona eura.

Energetika.ba / RTRS