Amerika traži da se Britanija povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma

Amerika traži da se Britanija povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma

Sjedinjene Države u nedjelju su zatražile od Britanije da povuče svoje podršku nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. i umjesto toga udruži snage s Wa

Sjedinjene Države u nedjelju su zatražile od Britanije da povuče svoje podršku nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. i umjesto toga udruži snage s Washingtonom u suprotstavljanju globalnoj prijetnji koju predstavlja Teheran.

Uprkos protivljenju evropskih saveznika, američki predsjednik Donald Trump u maju je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma koje su potpisale svjetske sile i Teheran i u okviru koga su međunarodne sankcije Iranu ukinute u zamjenu za ograničenje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa.

Otada, Britanija, Francuska i Njemačka nastoje održati sporazum u životu, dok je Trump pripremio nove sankcije, navodeći da je potreban izbalansiraniji i širi sporazum. Iran tvrdi da su američke sankcije “unilateralizam”.

Američki ambasador u Britaniji Woody Johnson naveo je da Teheran finansira “maligne aktivnosti” umjesto da ulaže u ekonomiju. Tvrdi da Iran treba učiniti opipljive i održive promjene kako bi se ponašao kao normalna zemlja.

– Do tada, Amerika će pojačavati pritisak i želi Britaniju na svojoj strani – napisao je Johnson u novinama Sunday Telegraph, prenosi Reuters.

Energetika.ba / FENA