ruski energetski div

Mađarska potpisala dodatak plinskom sporazumu s Gazpromom

Autor: Energetika.ba
Foto: Agencije
Mađarska i ruski energetski div Gazprom u Sv. Petersbourgu su dogovorili moguće povećanje isporuke ruskog plina Mađarskoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó je naglasio da je odgovornost mađarske vlade da osigura dugoročnu sigurnost opskrbe zemlje energijom, istovremeno osiguravajući je po konkurentnoj cijeni.

Naglasio je da će zemlja 2024. dobiti ukupno 6,7 milijardi kubičnih metara ruskog plina. Lani je Turskim tokom isporučeno 5,6 mlrd. m3 plina, što odgovara 65% potreba, čime su kapaciteti tog plinovoda u potpunosti iskorišteni. Szijjártó je objasnio da su u četvrtak mađarska državna energetska firma MVM i Gazprom potpisali sporazum o nastavku energetske saradnje, koji je ocijenio povoljnim za Mađarsku. U međuvremenu je ruski Gazprom izvijestio da je istoga dana potpisan Memorandum o razumijevanju kojim se istražuje mogućnost povećanja isporuke ruskog plina Mađarskoj.

Mađarski šef diplomacije također je spomenuo da je "najkritičniji korak u energetskoj sigurnosti Mađarske posljednjih godina bila izgradnja plinovoda Turski tok, koji ruski plin dovodi u Evropu južnom rutom. Mnogi ljudi ne mogu u potpunosti shvatiti njegov značaj jer, srećom, nisu morali iskusiti nedostatak energetske sigurnosti”, rekao je ministar. Ta zemlja, rekao je, nema "atraktivnu" alternativnu rutu opskrbe plinom, aludirajući na hrvatski LNG terminal.

Szijjártó je ustvrdio da bi Mađarska "podlegla prijateljskom i savezničkom pritisku" da se "nije usudila izgraditi plinovod Turski tok", zemlja bi danas bila u "velikom neredu", posebno s nadolazećim prekidom tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu stupa na snagu 1. januara 2025.

"Zahvaljujući 20 miliona kubičnih metara isporučenih dnevno, možemo kupiti više plina kroz Turski tok nego što smo to učinili cijele prošle godine", rekao je Szijjártó, a prenosi ukrajinska Pravda.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba