nakon uzastopnog rasta

Cijene nafte pale: Čeka se odluka Feda o smanjenju kamatnih stopa

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Cijene nafte pale su u srijedu nakon rasta dva dana zaredom, budući da su slabi makroekonomski podaci utjecali na potražnju, neutralizirajući mogući poremećaj zbog sukoba na Bliskom istoku i potencijalno snažan učinak očekivanog smanjenja kamatnih stopa u SAD-u.

Terminski ugovori sirove nafte Brent za studeni pali su za 49 centi, ili 0,7 posto, na 73,21 američka dolara po barelu. Terminski ugovori američke sirove nafte (WTI) za oktobar pali su 50 centi, ili 0,7 posto, na 70,69 dolara po barelu.

“Slabi makroekonomski podaci produbljuju zabrinutost oko potražnje za naftom. Kraj vrhunca ljetne potražnje također opterećuje raspoloženje tržišta”, rekli su analitičari ANZ-a.

Na cijene utječe i rizik zbog mogućeg širenja sukoba na Bliskom istoku, koji proizvodi naftu, a to bi moglo poremetiti opskrbu nakon što je Izrael navodno napao militantnu skupinu Hezbollah u Libanonu. Hezbollah je obećao osvetu protiv Izraela nakon napada u kojem je poginulo najmanje osam ljudi, a ranjeno gotovo 3.000, uključujući borce i iranskog izaslanika u Bejrutu.

“Ulagači su usredotočeni na Fedova smanjenja kamatnih stopa, što bi moglo revitalizirati potražnju za gorivom u SAD-u i oslabiti dolar”, rekao je Mitsuru Muraishi, analitičar u Fujitomi Securities, prenose Financije hr.

Ulagači predviđaju da će Fed danas započeti očekivanu seriju smanjenja kamatnih stopa s pomakom od pola postotnog boda prema dolje. Ta očekivanja mogla bi izvršiti pritisak na čelnike centralne banke da ih ispune.

Tržište je pronašlo dodatnu podršku jer se očekuje američka kupnja nafte za Strateške rezerve nafte (SPR).

Analitičari procjenjuju da su u prosjeku zalihe sirove nafte prošle sedmice pale za oko 500.000 barela, prenosi Reuters. Izvještaj američke Uprave za energetske informacije trebalo bi biti objavljeno danas.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba