Nafta

Crna Gora kreće u potragu za naftom

Autor: Energetika.ba
Foto: Pixabay
Crna Gora priprema novi javni poziv za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

"U fazi smo pripreme javnog poziva za 3D istraživanje crnogorskog podmorja. Glavni cilj ovog poziva je povećanje nivoa znanja o ugljovodoničnom potencijalu u podmorju Crne Gore, sa posebnim naglaskom na identifikaciju gasnih prospekata. Podatak da u jadranskom podmorju ima 1,3 hiljade bušotina jasno ukazuje da treba nastaviti istraživanja našeg dijela podmorja", saopštio je ministar rudarstva, nafte i gasa Crne Gore Admir Šahmanović.

On je u intervjuu za Bankar.me naveo da bi, u slučaju da dođe do pronalaska nafte i gasa jedan od glavnih projekata bio Jadransko-jonski gasovod (IAP), jer je neophodno revidirati i razmotriti postojeće idejno rešenje i priključenje na južni gasni koridor, koji bi preko TAP-a (Transanadolijski gasovod) i IAP-a povezao istok i zapad Evrope.

“Priključivanje na Jadransko-jonski gasovod omogućilo bi Crnoj Gori diverzifikaciju izvora energije i omogućilo valorizaciju potencijalnih gasnih izvora u našem podmorju”, kazao je Šahmanović.

Kao starteški važan razvojni projekat koji će biti u fokusu rada ministarstva ukazao je na stvaranje uslova za izgradnju LNG (prirodni tečni gas) terminala u Baru, jer bi im LNG terminal omogućio pristup globalnom tržištu tečnog prirodnog gasa, pružajući veću fleksibilnost u snabdijevanju energijom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba