Raste zabrinutost

Energetska tranzicija preskupa za Aziju? Aramco upozorava na visoke troškove

Autor: Energetika.ba
Foto: Facebook
Izvršni direktor Saudi Aramca, Amin Nasser, izjavio je da bi zemlje u razvoju trebale "ponovno razmotriti svoje energetske tranzicijske planove" zbog snažnog rasta potražnje za naftom na globalnom jugu.

Na Singapurskom međunarodnom sajmu energije, Nasser je rekao da gospodarstva u razvoju bilježe rast, kao i standard života, što povećava potražnju za naftom. Naglasio je da će se ovaj trend potražnje nastaviti duže vrijeme. Čak i kada rast potražnje počne usporavati, nafta će ostati ključna komponenta još dugo.

Azija trenutno pokriva čak 84% svoje energetske potrebe iz ugljikovodika, istaknuo je Nasser, dodajući da novi izvori energije ne zamjenjuju postojeće, već zadovoljavaju dodatne potrebe.

"Ako se nastavi ovim putem, više od 100 miliona barela nafte dnevno bit će potrebno i do 2050. godine", izjavio je Nasser, ističući da je to u velikoj suprotnosti s onima koji predviđaju smanjenje potražnje na 25 miliona barela dnevno do tada. Prema njemu, taj bi manjak od 75 miliona barela dnevno ugrozio energetsku sigurnost i povoljnost energije".

Zbog ovih faktora, Nasser je sugerirao da bi zemlje u razvoju trebale same odrediti najprikladniji energetski miks i tempo tranzicije.

Njegovi komentari dolaze nakon izvještaja BloombergNEF-a, koji procjenjuje da bi azijsko-pacifička regija trebala utrostručiti ulaganja u tranziciju na 2,3 triliona dolara do 2030. godine kako bi ispunila ciljeve Pariškog sporazuma. Nasser procjenjuje da bi regiji mogla biti potrebna ulaganja od čak 6 triliona dolara godišnje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba