crna gora

Projekat Solari 5000+ bit će proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Projekat Solari 5000+ je pokazao ogroman potencijal za unapređenje energetske efikasnosti, zbog čega je Elektroprivreda Crne Gore predložila njegovo proširenje na ugradnju energetski efikasne stolarije.

Kroz taj program su do sada na krovovima stambenih i poslovnih objekata postavljeni solarni paneli ukupne snage 70 megavata.

Cilj projekta Solari 5000+ je da se u Crnoj Gori, kroz ugradnju fotonaponskih sistema na kućama i krovovima kompanijskih objekata i stambenih zgrada do četiri sprata, smanje mesečni troškovi za električnu energiju, omogući energetska nezavisnost i smanje emisije CO2 na najmanju moguću meru.

Vrijednost se procjenjuje na 70 miliona eura. Realizuje ga EPCG u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine – Eko-fondom. Očekivana proizvodnja u okviru programa je 44 gigavat-sati na godišnjem nivou.

Korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mjesečnim iznosima kroz kreditni aranžman kojeg EPCG obezbeđuje na period do 10 godina. Pored toga, državana elektroprivreda će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije.

Na ovaj način korisnik postaje vlasnik male solarne elektrane, prozjumer (kupac-proizvođač), koji potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, pri čemu mu je omogućeno da višak električne energije distribuira u mrežu ili da preuzme energiju iz mreže ukoliko nije proizveo dovoljno energije, prenosi Balkan Green Energy News. Posljednji javni poziv je završen u martu prošle godine.

U kćerki firmi EPCG-Željezara Nikšić (EŽN) postoji radionica za izradu PVC stolarije, te je proširenje projekta opravdan prijedlog, poručila je Elektroprivreda Crne Gore. Koncept ostaje kao i do sada. Zainteresovani građani (kupci-proizvođači) koji budu ispunjavali tehničke uslove za ugradnju stolarije i čija je postojeća stolarija energetski neefikasna mogu da dobiju zamjenu stolarije.

EPCG će obezbijediti kreditna sredstva za nabavku opreme i pripadajućih materijala od finansijskih institucija (banaka i fondova), dok će EŽN izrađivati i montirati PVC stolariju na objektima korisnika. Matična kompanija takođe plaća uslugu izrade i montaže stolarije, a korisnici joj novac vraćaju na rate.

Efekti proširenja projekta Solari 5000+ su brojni
Pozitivni efekti proširenja porfolija programa Solari 5000+ bili bi brojni, stoji u saopštenju EPCG-a. Obezbijedila bi se zaposlenost na duži period u EŽN u radionici za PVC stolariju. Došlo bi do unapređenja energetske efikasnosti domaćinstava i, samim tim, smanjenja potrošnje električne energije.

Na ovaj način bi se obezbijedile veće količine struje iz obnovljivih izvora za korištenje u drugim sektorima i za izvoz, pri čemu bi se smanjili troškovi uvoza električne energije. Inicijativa je upućena Odboru direktora EPCG-a na usvajanje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba