obnovljivi izvori energije

U Crnoj Gori izgrađene 33 male hidroelektrane

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
Vlada Crne Gore je na sjednici koja je održana prošle sedmice prihvatila Informaciju o aktivnostima na ostvarenju projekata obnovljivih izvora.

U izvještaju se, među ostalim, ističe kako je Crna Gora, kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ispunila obvezu da svoju energetsku politiku uskladi s onom u EU-u te prenese i primijeni Direktivu (EU) 2018/2001 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora, kojom se za članice Energetske zajednice utvrđuje zajednički okvir za promociju korištenja energije iz obnovljivih izvora i postavlja cilj za udio takve energije u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2030., koji za Crnu Goru iznosi 50 posto.

Navedena Direktiva prenesena je u Zakon o korištenju energije iz obnovljivih izvora koji je Skupština Crne Gore donijela 17. kolovoza. Donošenjem tog zakona, Crna Gora je napravila veliki iskorak u usklađivanju s propisima EU-a, što je od velikog značaja i za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 15 – Energetika.

U dijelu ostvarenja projekata gradnje malih hidroelektrana, navodi se kako je trenutačno aktivno 29 ugovora o koncesiji za njihovu izgradnju, kojima je omogućena gradnja i eksploatacija ukupno 42 objekta mHE, od kojih je završena izgradnja 33 mHE, izvijestila je Vlada Crne Gore.

Ukupna instalirana snaga izgrađenih mHE je 52,6 MW koji će, prema planu, proizvoditi 182,4 GWh električne energije.

Budući da se tokom praćenja ostvarenja ugovora o koncesijama za izgradnju mHE resorno ministarstvo zbog brojnih problema naslijeđenih iz prethodnog razdoblja susrelo s brojnim otvorenim pitanjima, u izvještaju je ocijenjeno kako je nužno detaljno sagledati svaki pojedini slučaj i donijeti odgovarajuća dugoročna rješenja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba