dem

Počinje izgradnja četvrte vjetroturbine u Sloveniji

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
Dravske elektrane Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju vjetroelektrane na jugu Slovenije koju će činiti jedna turbina. U cijeloj zemlji su do sada izgrađene samo tri, također zasebne i malog kapaciteta.

U Sloveniji lokalne zajednice i samouprave imaju nezaobilaznu ulogu u odlučivanju o vjetroelektranama pri prostornom planiranju, ali i u ostalim koracima, a zakon je strog u pogledu zaštite životne sredine.

S druge strane, ova zemlja je tako ostala na drugom mjestu od posljednjeg u Evropskoj uniji po ukupnom kapacitetu proizvodnje struje iz vjetra. Operater hidroelektrana Dravske elektrarne Maribor (DEM) proširuje se na druge izvore, budući da je ugovorio izgradnju jedne vetroturbine, od samo jednog megavata, koja će se nalaziti u opštini Loški Potok.

U Sloveniji postoje tek još tri male mašine te vrste, a sve također rade kao zasebne elektrane. Štaviše, posljednja barem do nedavno nije ni puštena u rad, sudeći po informacijama iz domaćih medija. Zbirni kapacitet u Sloveniji je na kraju prošle godine iznosio, zaokruženo, tri megavata, pokazuju podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

Širok razmještaj stanovništva, zaštićena područja ograničavaju površine na kojima se mogu graditi vjetroelektrane
Ova zemlja ima najveći udio zaštićenih područja iz mreže Natura 2000 od svih članica EU, pokazuju posljednji podaci Evropske agencije za životnu sredinu. Čine 37,9 posto njene teritorije, u poređenju s prosjekom od 18,5 procenata.

Stanovništvo Slovenije je razmješteno relativno ravnomerno, uglavnom u selima i malim gradovima. Manje od četvrtine ljudi živi u gradovima sa više od 25.000 stanovnika.

Sve to umanjuje površinu pogodnu za izgradnju vjetroturbina. Vlada Slovenije je baš prije mjesec dana oborila jedan prijedlog. Međutim, projekata ne manjka.

Vlada je također nedavno usvojila uredbu po kojoj opštinama sleduje 200.000 eura po megavatu svih novih vjetroturbina koje će biti postavljene na njihovoj teritoriji. Cilj joj je da pridobije lokalne zajednice koje se protive izgradnji takvih elektrana.

Investicija u opštini Loški Potok vrijedna skoro 2,5 miliona eura
Dravske elektrarne Maribor su saopštile da su potpisale ugovor s ljubljanskim preduzećem Hmezad TMT i da će ono početi s izgradnjom prije leta. Ovaj izvođač je dužan da zadatak obavi do kraja godine, prenosi Balkan Green Energy News.

Predmetna vjetrenjača, nazvana po selu Mali Log u opštini Loški Potok, bit će prva u državnom vlasništvu. Naime, DEM posluje u okviru državnog Holdinga Slovenske elektrarne – HSE.

Građevinska dozvola je izdata prije nekoliko mjeseci. Investicija je vrijedna skoro 2,5 miliona eura, otkriva DEM. Ističe i da je poseban naglasak pri razvoju projekta dao zaštiti ptica. Osim toga, ta firma je naglasila značaj „transparentne i redovne komunikacije“ sa mještanima i njihovim predstavnicima i predstavnicama.

Projekat vjetroturbine Mali Log urađen je sa Lesnom zadrugom Loški Potok, koju su građani osnovali u formi društvenog preduzeća za iskorištavanje drveta za grijjanje.

Sudeći po izveštajima od pre nekoliko godina, kada je investicija bila u fazi planiranja, bilo je predviđeno devet turbina. Zadruga je namjeravala struju da koristi za snabdijevanje vodom, kanalizacione pumpe, pa i javno osvjetljenje.

Dravske elektrarne Maribor osim toga rade na projektima vjetroparkova Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec. Ukupna snaga bi im bila 46 megavata. Ova elektroprivreda također namjerava da izgradi reverzibilnu hidroelektranu. Učestvuje u prvom pilot-projektu geotermalne elektrane u Sloveniji i priprema investicije u sisteme za skladištenje energije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba