Barel nafte dostigao nivo od 111 dolara danas

Barel nafte dostigao nivo od 111 dolara danas

Uspon cijena nafte ubrzao se danas premašujući nivo od 111 dolara za barel, nakon medijskih izveštaja da je naftna grupa OPEK+ odlučila da skromno

Uspon cijena nafte ubrzao se danas premašujući nivo od 111 dolara za barel, nakon medijskih izveštaja da je naftna grupa OPEK+ odlučila da skromno poveća proizvodnju u junu, i pošto je Evropska unija iznijela u srijedu plan o embargu na uvoz ruske nafte.

Evropska nafta Brent je ojačala za 0,88 posto na 111,1 dolar po barelu na trgovaju u Londonu u 17:05 časova po našem vremenu, a cijena američke WTI nafte je porasla za 0,58 procenata na 108,4 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cijena u realnom vremenu.

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici koje predvodi Rusija, dogovorila se danas o skromnom mjesečnom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno u junu, izvijestio je Rojters.

Iz ove naftne alijanse su poručili da sa ne može OPEK+ kriviti za poremećaj ruskih isporuka i da kineski lokdaun zbog kovid virusa ugrožava izglede potražnje u narednom periodu.

Dva izvora koja su prisustvovala sastanku rekla su Rojtersu da su delegati potpuno izbjegavali bilo kakvu diskusiju o zapadnim sankcijama Rusiji, i da su razgovore završili u rekordno kratkom vremenu od nešto manje od 15 minuta.

Evropski embargo na naftu će vjerovatno primorati Rusiju da preusmjeri isporuke ka Aziji i da naglo smanji proizvodnju, dok će se EU otimati na tržištu za kupovinu preostale raspoložive ponude. Oba ova faktora će verovatno podupreti povišene cijene sirove nafte.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo rekao je u srijedu da je nemoguće da drugi proizvođači nadoknade ruski izvoz od preko 7 miliona barela dnevno. Slobodni kapaciteti jednostavno ne postoje, naglasio je on.

 

Energetika.ba