Biden će od članica OPEC-a tražiti veću proizvodnju nafte

Biden će od članica OPEC-a tražiti veću proizvodnju nafte

Američki predsjednik Joe Biden kada se bude sastao sa zalivskim čelnicima u Saudijskoj Arabiji ove sedmici insistirat će na većoj proizvodnji nafte od

Američki predsjednik Joe Biden kada se bude sastao sa zalivskim čelnicima u Saudijskoj Arabiji ove sedmici insistirat će na većoj proizvodnji nafte od država članica OPEC-a, a kako bi se oborile cijene, saopćio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u ponedjeljak.

Biden će otputovati u utorak navečer u svoju prvu posjetu Bliskom istoku u svojstvu američkog predsjednika, sa zaustavljanjima u Izraelu, na okupiranoj Zapadnoj obali i Saudijskoj Arabiji.

Turneja dolazi u vrijeme dok Biden pokušava da obori cijene nafte koje su doprinijele padu njegove popularnosti.

Sullivan je izjavio da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) imaju kapaciteta da poduzmu “dodatne korake” ka povećanju proizvodnje nafte uprkos sugestijama iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da mogu tek neznatno povećati proizvodnju nafte.

– Iznijet ćemo naš generalni stav kako vjerujemo da postoji potreba za adekvatnim snabdijevanjem na svjetskom tržištu kako bi se zaštitila svjetska ekonomija i potrošači na benzinskim pumpama – dodao je Sullivan.

Posjeta dolazi u vrijeme dok se Biden suočava s kritikama grupa za ljudska prava prema njegovim planovima da se sastane sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom, de facto čelnikom zemlje za koga su američke obavještajhne službe zaključile da stoji iza ubistva u 2018. novinara Washington Posta i njegovog političkog protivnika Jamala Khashoggija.

Očekuje se da će se o Iranu raspravljati tokom turneje po regiji. Sullivan je izjavio kako Sjedinjene Države vjeruju da se Iran priprema da pruži Rusiji nekoliko stotina dronova, među kojima i neki imaju oružane kapacitete, kako bi ih koristila u svom ratu u Ukrajini.

Kazao je kako Sjedinjene Države imaju informaciju da se Iran priprema da obučava ruske snage da koriste te dronove, prenosi Reuters.

Energetika.ba / FENA