Biden obećao smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto

Biden obećao smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto

Američki predsjednik Joe Biden obavezao se smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto do 2030. godine i predložio dva nova američka pravila u koment

Američki predsjednik Joe Biden obavezao se smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto do 2030. godine i predložio dva nova američka pravila u komentarima na klimatskom summitu COP26 u Glasgowu u Škotskoj.

– Jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti u ovom odlučujućem desetljeću jeste zadržati rast globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa te smanjiti naše emisije metana što je brže moguće – rekao je Biden, javlja CNN.

Biden je rekao da se gotovo 100 zemalja obavezalo postići taj cilj.

– Ovo će napraviti ogromnu razliku. I to ne samo kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena kao što je predsjednica EU-a Ursula von der Leyen istaknula. Fizičko zdravlje pojedinaca i cijeli niz drugih stvari su u pitanju. To će poboljšati zdravlje, smanjiti astmu, hitne slučajeve povezane s disajnim sistemom, poboljšat će i opskrbu hranom te smanjenje gubitka usjeva i onečišćenje tla. Potaknut će naše privrede, uštedjeti kompanijama novac – rekao je.

Biden je najavio dva nova prijedloga za SAD. Jedan putem Agencije za zaštitu okoliša koja će smanjiti gubitke metana iz novih i postojećih naftovoda i plinovoda i jedan putem Ministarstva saobraćaja za smanjenje rasipnih i potencijalno opasnih curenja iz cjevovoda prirodnog gasa.

Biden je također najavio novu inicijativu za rad s poljoprivrednicima i stočarima na smanjenju emisije metana.

– Ovo nije samo nešto što moramo učiniti da zaštitimo okoliš naše budućnosti, to je ogromna prilika, ogromna prilika za sve nas, sve naše nacije da stvorimo radna mjesta i da postizanje klimatskih ciljeva postane ključni dio našeg globalnog ekonomskog oporavka – rekao je.

Metan je vodeći staklenički gas nakon ugljen dioksida. Ima viši potencijal zadržavanja topline od CO2 ali se brže razlaže u atmosferi – što znači da bi smanjenje emisije metana imalo rapidne posljedice u suzbijanju globalnog zagrijavanja.

Energetika.ba / FENA