BiH putem Platforme ‘Hocu.ba’ postala članica programa ‘Mladi Eko Reporteri’

BiH putem Platforme ‘Hocu.ba’ postala članica programa ‘Mladi Eko Reporteri’

"Munja Inkubator" sa svojom info platformom Hocu.ba postao je i zvanično član najveće globalne mreže za obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine

“Munja Inkubator” sa svojom info platformom Hocu.ba postao je i zvanično član najveće globalne mreže za obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine (FEE). To je potvrđeno na Generalnoj skupštini FEE (Foundation for Environmental Education) u glavnom gradu Latvije Rigi.

Više od 70 zemalja zajednički radi na nekoliko licenciranih programa, a Bosna i Hercegovina će zahvaljujući tom članstvu moći koristiti dva prestižna programa – “Mladi Eko Reporteri” i “Eko Škola”, saopćio je PR ‘Ekopaka’.

Od prošle godine “Munja” je već testirala “Mlade Eko Reportere” koji kroz takmičenje uključuju mlade da uočavaju ekološke probleme, dokumentuju ih u vidu reportaže, fotografije ili kratkog videa i ponude neka rješenja.

Na tom takmičenju je već sudjelovalo više od 60 srednjih škola iz cijele BiH sa više od 150 radova. Ovo je sada prilika i za daljnji rast kao i uključivanje većeg broja škola, institucija i kompanija.

Eko Škola je licencirani program koji podržava škole i obrazovne ustanove da povećaju nivo praktičnog rada na zaštiti životne sredine i da kontinuirano rade na razvoju ekološke svijesti kod nove generacije.

Direktor “Munja Inkubatora” Jan Zlatan Kulenović smatra da “BiH mora biti uključena u globalne profesionalne mreže bilo koje oblasti jer je to jedini način da se prate trendovi i unaprijedi rad”.

– Ovo je veliki uspjeh postati dio ove velike svjetske porodice što znači mogućnost korištenja kvalitetnih razvojnih projekata, razmjenu iskustva na međunarodnom nivou te na kraju i uticaj na sve aktere u bh. društvu, a posebno mlade, da unaprijede ekološku svijest i budu proaktivni u očuvanju svoje okoline – kazao je Kulenović.

Ovo učlanjenje ne bi bilo moguće da nije bilo partnerske kompanije ‘Ekopak’ – prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom na čiju inicijativu i uz čiju podršku se “Munja Inkubator” uključio u ovu značajnu mrežu.

– BiH je među zadnjim zemljama Evrope, a i regije, počela rješavati pitanje uspostave sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. To znači da ne trebamo eksperimentisati i otkrivati toplu vodu, već koristiti najbolja iskustva i prakse zemalja koji su uspostavili sisteme koji uspješno funkcioniraju, a FEE je svakako jedna takva organizacija. Zahvaljujući evropskim konekcijama i povezanosti Ekopaka sa ključnim organizacijama iz Evrope, Ekopak je imao priliku da predloži predstavnika BiH u FEE i mi smo procijenili da je tim mladih ljudi iz Munje taj koji može odgovoriti ovoj međunarodnoj organizaciji – kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Energetika.ba / FENA