Brčko ima potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije

Brčko ima potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije

Visoka delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) posjetila je danas Brčko gdje su s nadležnima razgovarali o tome kako Federacija Bosne i Hercegovin

Visoka delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) posjetila je danas Brčko gdje su s nadležnima razgovarali o tome kako Federacija Bosne i Hercegovine može uraditi više za tu zajednicu, ali i za općine u Posavskom kantonu koje će danas posjetiti.

Kako je na pres-konferenciji kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Brčko je bolji dio BiH i s političkog aspekta, ali i u smislu stabilnosti budući da je tu u pitanju šira koalicija koja funkcionira zahvaljujući, između ostalog, i mudrosti gradonačelnika Eseda Kadrića.

– Distrikt se snažno razvija, infrastruktura se gradi uključujući cestovnu i željezničku, a u toku je obnova mosta preko Save te se radi na povezivanju Brčkog sa Sarajevom i ostatkom BiH, ali i Evropom. Također, grade se sportski objekti – dodao je Izetbegović, kazavši da se razvija poljoprivreda i ostale grane privrede.

Preporučio je, kaže, da se krene u intenzivnu proizvodnju agroproizvoda, kao i uvođenje obnovljivih izvora energije, budući da je solarna energija budućnost, a Posavina i Hercegovina imaju potencijal da zamijene termoblokove koji će se gasiti u naredni deset ili 15 godina.

– Sagaranje uglja nije perspektiva, ali to jesu obnovljivi izvori energije, poput vjetroparkova i solarne energije za šta Brčko ima uvjete – naglasio je Izetbegović.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić informirao je Izetbegovića o radu Vlade Distrikta i reformama koje provode, s posebnim osvrtom na regulatorni okvir zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Distrikta, što će čuvati integritet svih koji obnašaju javne funkcije, ali i integritet same funkcije.

Također je informirao Izetbegovića o aktivnostima u vezi važnosti velikih infrastrukturnih projekata, s posebnim osvrtom na gradnju buduće autoceste Beograd – Sarajevo i ulozi Vlade Distrikta u tom procesu.

– Obavijestio sam Izetbegovića da smo počeli raditi na rekonstrukciji jedine riječne međunarodne luke u BiH, Luke Brčko i perspektivama koje ta luka nudi Brčkom te privredi BiH i regiona, ali i o mnogim drugim infrastrukturnim projektima u budućnosti – zaključio je Kadrić.

Osim Izetbegovića, u delegaciji SDA danas su bili i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić te federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Prije sastanka sa gradonačelnikom Distrikta, delegacija te stranke položila je cvijeće na spomenik Armije BiH u Brčkom.

Energetika.ba / FENA