CIGRE BiH – Bičakčiću novi mandat

CIGRE BiH – Bičakčiću novi mandat

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE BiH) na petoj izbornoj sjednici Skupštine zakazanoj za utorak, 19

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE BiH) na petoj izbornoj sjednici Skupštine zakazanoj za utorak, 19. novembra u Sarajevu razmatrat će izvještaj o radu u protekle četiri godine i donijeti smjernice za djelovanje u periodu 2019-2023.godini.

Skupština će birati predsjednika i nove organe koji će ovo strukovno udruženje voditi u narednom mandatu. Javni poziv za kandidovanje na funkciju predsjednika objavljen je prije mjesec dana, a kao kandidat jedini se prijavio sadašnji predsjednik Edhem Bičakčić, rečeno je Feni u CIGRE BiH.

Energetičari Bosne i Hercegovine kao članovi CIGRE u protekle četiri godine bili su izuzetno aktivni u analizi stanja i nuđenju rješenja za razvoj elektroenergetskog sistema BiH čemu su bila posvećena dva savjetovanja i više konferencija i stručnih skupova. Od posebnog značaja su veoma meritorni stavovi o borbi protiv cyber kriminala i uticaja klimatskih promjena na elektroenergetski sisitem. Uz to ostvarena je dobra saradnja sa privredom, obrazovnim i naučnim institucijama, te iskazan zapažen angažman u regionalnom organizovanju i djelovanju u okviru Međunarodnog vijeća CIGRE sa sjedištem u Parizu.

CIGRE BiH će u ljeto 2023. biti domaćin zasjedanju Administrativnog vijeća pariške CIGRE, a pripreme za održavanje tog svjetskog događaja u Sarajevu biće jedan od najznačajnijih poslova u novom mandatu predsjednika i izabranih organa.

 

Energetika.ba / FENA