Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine

Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu raz

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,6 posto, na 78,09 dolara, najvišu razine od listopada 2018., dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,9 posto, na 73,98 dolara, najvišu razinu od srpnja.

Cijene nafte porasle su zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svijetu.

Američke rafinerije potražile su zamjenu za naftu iz Meksičkog zaljeva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, kažu analitičari.

„Cijene nafte porasle su još jedan tjedan jer tržište uračunava produljeni utjecaj poremećaja u ponudi i vjerojatni pad zaliha jer će trebati pokriti potražnju rafinerija”, kaže Louise Dickson, analitičarka u tvrtki Rystad Energy.

Poremećaji bi mogli, kaže, potrajati nekoliko mjeseci i već su doveli do oštrog pada zaliha.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte imaju, pak, problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koronavirusa.

Cijene nafte na londonskom tržištu mogle bi do kraja rujna dosegnuti 80 dolara po barelu zbog pada zaliha, smanjene proizvodnje OPEC-a i jače potražnje na Bliskom istoku, procjenjuju analitičari UBS-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

„Cijena bi na londonskom tržištu mogla dosegnuti tu razinu u idućim tjednima, s obzirom na kontinuirani pad zaliha nafte povezan s neplaniranim poremećajima u opskrbi“, pojasnili su.

S druge strane, veći rast cijena zakočila je prva javna dražba državnih rezervi nafte u Kini.

Državna kompanija PetroChina i privatna rafinerija i proizvođač kemikalija Hengli Petrochemical kupili su četiri tankera nafte, ukupno 4,43 milijuna barela.

Uteg cijenama bio je i jači dolar. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao je tri tjedna zaredom i dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 40 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

 

Energetika.ba / Hina