Cijene benzina u SAD porasle su za gotovo 10% zbog situacije oko Ukrajine

Cijene benzina u SAD porasle su za gotovo 10% zbog situacije oko Ukrajine

Troškovi benzina na benzinskim stanicama u SAD porasli su za 9,3% u mjesec dana zbog situacie oko Ukrajine, navodi portalu Američkog automobilskog sav

Troškovi benzina na benzinskim stanicama u SAD porasli su za 9,3% u mjesec dana zbog situacie oko Ukrajine, navodi portalu Američkog automobilskog saveza.

Prema njihovim podacima, prosječna cijena galona (4,54 litre) benzina na benzinskim stanicama prije mjesec dana bila je 3,39 dolara, a sada je ta vrijednost skočila na 3,65 dolara. Cijene goriva najviše su na zapadnoj obali SAD-a, gdje cijena galona standardnog benzina prelazi 4 dolara, dok je u Kaliforniji prosječna cijena po galonu goriva 4,86 ​​dolara. Prije godinu dana prosječna cijena benzina za potrošače bila je 2,7 dolara.

Najviša prosječna cijena goriva zabilježena je u SAD-u 2008., kada je nacionalni prosjek za jedan galon benzina bio 4,11 dolara.

Cijena fjučersa za sirovu naftu WTI u srijedu je porasla za 8,2% na 111,89 dolara po barelu, približivši se rekordnom nivou prije sedam godina. Istovremeno, stručnjaci smatraju da će porastom cijene nafte na 120 dolara po barelu negativan uticaj na globalnu ekonomiju postati puno vidljiviji.

 

(Energetika.ba/ NN)