Cijene nafte blizu 79 dolara

Cijene nafte blizu 79 dolara

Cijene nafte približile su se danas nivou od 79 dolara, budući da se fokus trgovaca ponovo usmjerio na prijetnju eskalacije napetosti na Bliskom istok

Cijene nafte približile su se danas nivou od 79 dolara, budući da se fokus trgovaca ponovo usmjerio na prijetnju eskalacije napetosti na Bliskom istoku i na procjene da će vodeći proizvođači izbacivati na tržište manje barela i u 2024.

Na londonskom tržištu, cijena barela nakon podneva bila je viša za 1.34 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 78.76 dolara. Na američkom tržištu, barelom se trgovalo po 1.20 dolara višoj cijeni, od 74.1 dolara.

U četvrtak je tržišta uznemirio nagli rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za 3.6 miliona barela, prema vladinim podacima, raspirivši zabrinutost za potražnju, i to u razdoblju rekordne proizvodnje.

SAD će u ovoj godini proizvoditi 1.4 miliona barela dnevno, s udjelom u opskrbi iz nezavisnih proizvođača od 66 posto, navela je u najnovijem izvještaju Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Trgovce brine i veći broj zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene i posustajanje američke industrijske proizvodnje.

Na tržištu istodobno procjenjuju da će kineske rafinerije ublažiti tempo prodaje u zadnjim mjesecima godine zbog slabije potražnje za gorivom i nižih marži.

U petak su neki analitičari posumnjali da su rasprodaje bile pretjerane, osobito s obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku koja bi mogla poremetiti opskrbu naftom, i na poruku SAD-a da će biti odlučniji u sankcijama Iranu.

Trgovce je ohrabrilo i zamjetno posustajanje inflacije u EU i eurozoni u oktobru, prema izračunima Eurostata, što bi moglo poduprijeti potražnju.

Brojni analitičari istodobno očekuju da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, u prvom redu Saudijska Arabija i Rusija, smanjivati opskrbu i u idućoj godini, budući da je cijena barela u Londonu kliznula ispod 80 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio za 2.60 dolara, na 82,22 dolara.

 

 

(Energetika.ba)