Cijene nafte porasle nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje

Cijene nafte porasle nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje

Cijene nafte su porasle nakon što je Saudijska Arabija rekla da će smanjiti proizvodnju nafte za još milion barela dnevno na najmanje mjesec dana poče

Cijene nafte su porasle nakon što je Saudijska Arabija rekla da će smanjiti proizvodnju nafte za još milion barela dnevno na najmanje mjesec dana počevši od jula, kao dio napora grupe zemalja OPEC +, vodećih proizvođača, da podignu cijene sirove nafte.

“Kraljevina (Saudijska Arabija) će provesti dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte u iznosu od milion barela dnevno, počevši od jula na mjesec dana koji se može produžiti”, objavila je u nedjelju državna Saudijska novinska agencija.

Vijest je odmah uzrokovala rast cijena nafte. Na azijskoj berzi u ponedjeljak ujutro, nafta Brent, globalna referentna vrijednost, porasla je 1 posto na 76,9 dolara po barelu, dok je WTI, američka referentna vrijednost, porasla 1,2 posto na 72,6 dolara po barelu.

Saudijsko saopćenje uslijedilo je nakon sastanka u nedjelju u Beču grupe zemalja poznate kao OPEC+, koja uključuje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusiju i druge manje proizvođače.

Na sastanku se Rijad također složio da produži smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno, najavljeno u aprilu, do 2024. godine.

Druge članice OPEC+ također će nastaviti da ograničavaju proizvodnju do kraja slijedeće godine, prenio je Reuters.

Saudijsko ministarstvo energetike “objasnilo je da dodatno dobrovoljno smanjenje Kraljevine dolazi da pojača napore predostrožnosti koje su uložile zemlje OPEC+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte”, dodala je Saudijska novinska agencija.

Analitičari su predviđali da će grupa proizvođača odložiti najavu bilo kakvog daljnjeg smanjenja isporuke u nedjelju, s obzirom na razlike u interesima između Rusije, čiji izvoz nafte podliježe ograničenju cijena koje je G7 nametnuo zbog rata u Ukrajini, i Saudijske Arabije, kojoj je potrebno da nafta poraste iznad 80 dolara po barelu kako bi uravnotežila svoj budžet.

 

 

Energetika.ba