Cijene nafte stabilne iznad 76 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 76 dolara

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 76 dolara, pri čemu su procjene o smanjenoj opskrbi iz Irana neutraliz

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 76 dolara, pri čemu su procjene o smanjenoj opskrbi iz Irana neutralizirale naznake povećanja američkih zaliha i najava ulaganja u naftni sektor u Venezueli.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,15 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 68,83 dolara.

Preliminarni podaci Thomson Reuters Eikona pokazuju da će iranski izvoz iranske sirove nafte i derivata u kolovozu pasti ispod razine od 70 milijuna barela, znatno prije 4. studenog kada stupa na snagu novi paket američkih sankcija.

Iran je u kolovozu prema tim procjenama isporučivao 2,06 milijuna barela nafte dnevno, u usporedbi s travanjskih 3,09 milijuna barela dnevno.

Razlog je pritisak Washingtona koji traži od kupaca da smanje narudžbe od Irana, što su mnogi među njima i učinili, unatoč ponuđenim velikim popustima.

“Sankcije Iranu sve se više osjećaju i ′isušit′ će fizičko tržište nafte”, konstatira analitičar SEB Marketsa Bjarne Schieldrop.

Protuteža tim vijestima bilo je tjedno izvješće Američkog instituta za nafteu (API), koje je pokazalo da su u prošlom tjednu zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za – skromnih – 38 tisuća barela.

Službeni vladini podaci o zalihama i proizvodnji sirove nafte bit će objavljeni tokom dana.

Na cijene su po tumačenju trgovaca utjecala i moguća ulaganja u proizvodnju nafte u Venezueli. Izvoz nafte iz te zemlje prepolovljen je od 2016., kliznuvši ispodd razine od milijun barela dnevno.

Kako bi zaustavila taj pad, državna naftna kompanija PDVSA priopćila je u utorak da je potpisala ugovor o ulaganju u iznosu od 430 milijuna dolara za potrebe povećanja proizvodnje za 640.000 barela dnevno.

Neki analitičari sumnjaju u njegovu realizaciju s obzirom na nestabilnost u toj zemlji.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 74,75 dolara, što znači da je bila 66 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba