Đapo: Plastični otpad nije problem samo u BiH, već i u svijetu

Đapo: Plastični otpad nije problem samo u BiH, već i u svijetu

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prisustvovala je predstavljanju generacijskog projekta "Čista rijeka Miljacka", povodom obilježavanj

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prisustvovala je predstavljanju generacijskog projekta “Čista rijeka Miljacka”, povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša.

Ministrica Đapo je istakla kako je plastično zagađenje prisutno i na zemlji i u vodama.

– Svjetski dan okoliša obilježava se od 1972. godine i danas se provode različite aktivnosti, među kojima su akcije prikupljanja plastike, ali i drugi slični događaji. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša je “Pobijedimo plastično zagađenje, odnosno stop plastici” – dodala je Đapo.

U civilizacijskom napretku, tokom dva prethodna stoljeća, čovjek je  proizveo cijelu paletu hemijskih spojeva za koje planeta Zemlja sa svojim prirodnim procesima nema odgovor, i koje ne može razgraditi.

– Morski ekosistemi su u proteklih pedeset godina postali velike akumulacije ovakvih materijala. Usljed fizičkih procesa, plastični materijali se usitnjavaju do mikronskih veličina i ulaze u prehrambeni lanac i tako organizme svih živih bića, ali bez mogućnosti sudjelovanja u procesu razgradnje. Kao takvi su postali velika prijetnja opstanku planete Zemlje. Dakle, plastični otpad nije problem samo u BiH, već je to globalni problem – kazala je ministrica Đapo.

Podsjetila je kako je u Sarajevu omogućeno razvrstavanje otpada, što građani ne provode, dodavši da ih je potrebno educirati da bi djeca odrastala sa sviješću o neophodnosti brige za okoliš.

Federalna ministrica je naglasila da su bh. prekrasne rijeke, najveće blago, jer se čovječanstvo danas sve više suočava s nedostatkom vode.

– Nama je Bog podario prekrasnu zemlju, s najljepšim rijekama i mi ih moramo zaštiti i sačuvati ne samo radi sebe i naše djece, već i za generacije koje dolaze – zaključila je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose sa javnošću.

Energetika.ba / FENA