Eco Karst-Sastanak partnera o ekosistemu zaštićenih područja i lokalnom razvoju

Eco Karst-Sastanak partnera o ekosistemu zaštićenih područja i lokalnom razvoju

Partneri iz devet zemalja - Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine učestvovali su danas

Partneri iz devet zemalja – Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine učestvovali su danas u Sarajevu na petom sastanku “Eco Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja” u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Stručni suradnik za promociju i marketing te ustanove Mustafa Zvizdić kazao je da je cilj tog projekta zaštita, očuvanje i održiva upotreba kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida te identifikacija svijesti o ekosistemskim uslugama kroz povećanje broja probiodiverzitetskih poduzetnika.

Dodao je da se među šesnaest projektnih partnera nalazi i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja koja se predstavila projektom “Zaštićeni pejzaž – Bijambare”.

Zvizdić je naglasio da će učesnici posjetiti zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo s fokusom na područje Bijambara te da će biti organiziran niz radionica za razmjenu znanja i praksi u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine.

Koordinator projekta “Eco Karst” Dragan Matijašić istakao je da je cilj projekta i pronalaženje novih mogućnosti i inovativnih rješenja za razvoj malog poduzetništva unutar sedam zaštićenih parkova u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Rumuniji.

– Dosadašnji dvogodišnji rad na projektu nedvosmisleno pokazuje i dokazuje da su mogućnosti razvoja malog poduzetništva, uz istovremenu zaštitu prirode i povećanja bioraznolikosti, više nego moguće – kazao je te dodao da je razmjena iskustava i novih saznanja na različitim područjima od velike važnosti za budućnost razvoja zaštićenih područja u svim državama koje u projektu sudjeluju.

 

Energetika.ba / FENA