Ekolozi: Na sceni legalizacija male hidroelektrane Šipovo

Ekolozi: Na sceni legalizacija male hidroelektrane Šipovo

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu tvrde da Zoning plan područja posebne namjene za “Janjske otoke” ima za cilj legalizaciju male hidroelektrane

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu tvrde da Zoning plan područja posebne namjene za “Janjske otoke” ima za cilj legalizaciju male hidroelektrane Šipovo.

Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana je na dnevnom redu druge redovne sjednice Narodne skupštine RS-a.

-Cilj izrade Zoning plana područja posebne namjene ‘Janjske otoke’ zapravo je legitimizacija i legalizacija izgradnje male hidro elektrane ‘Šipovo, na šta navodi i činjenica da je investitor ovog projekta finansirao izradu Zoning plana i Strateške procjene tog plana na životnu sredinu – saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Izrada i usvajanje ovog zoning plana, kako dodaju, nije u saglasnosti sa važećim Prostornim planom RS, a koji područje rijeka Janj i Plive, kao i Janjskih otoka prepoznaje kao prostor predviđen za zaštitu prirodnih vrijednosti na kojem se ne smiju graditi hidroenergetski objekti.

-Smatramo da se u skladu sa Prostornim planom RS, a u cilju zaštite prirodnih vrijednosti trebalo voditi smjernicama iz Zakona o zaštiti prirode, odnosno propisanim procedurama za uspostavljanje zaštićenog prirodnog dobra- poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Pojedini članovi Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS-a su, ističu, zaključili da postoji mogućnost narušavanja životne sredine usvajanjem ovog dokumenta.

S druge strane, zagovarači usvajanja Zoning plana tvrde da je, kako je saopćeno, riječ o “razumnoj šteti” naspram benefita koji će nastati izgradnjom malih hidroelektrana u ovom potencijalno zaštićenom području.

Centar za životnu sredinu je uputio i pismo podrške udruženju „Eko Zona-Šipovo“ za Inicijativu za zaštitu i proglašenje rijeke Plive, rijeke Janj sa rezervatom Janjske otoke zaštićenim područjem.

 

Energetika.ba / FENA