Ekolozi ponovo traže da se raskine ugovor za izgradnju hidrolektrane ‘Medna’

Ekolozi ponovo traže da se raskine ugovor za izgradnju hidrolektrane ‘Medna’

Koalicija za Sanu je uputila dopis Vladi Republike Srpske (RS), Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i Komisiji za koncesije u kojem se

Koalicija za Sanu je uputila dopis Vladi Republike Srpske (RS), Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i Komisiji za koncesije u kojem se navodi da je investitoru, austrijsko-njemačkoj firmi „Kelag“, opet istekao koncesioni ugovor za izgradnju hidrolektrane „Medna“.

Dopisom je zatraženo da se preispita i raskine koncesioni ugovor koji je već četiri puta produžavan, a niti jednom nije ispoštovan od investitora, saopćeno je iz tog ekološkog udruženja.

-Investitor već četvrti put ignoriše i prekoračuje rokove koncesionog ugovora na šta Koalicija već dugi niz godina ukazuje i neumorno apeluje da se ugovor raskine i zaustavi uništavanje rijeke Sane – izjavio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Podsjećaju da je investitor “LSB Elektrane” iz Banje Luke, pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana, koji je u vlasništvu austrijsko-njemačke kompanije „Kelag International“, gradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane.

-Nakon svih argumenata koje preko osam godina koristi i naglašava, Koalicija za Sanu je 2016. godine izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala ekonomsku neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžete općine Ribnik i RS u iznosu od preko milion maraka – navodi se u saopćenju.

Uvidom na terenu potvrđena je, tvrde, opravdana sumnja Koalicije za Sanu da se gradnja derivacionog tunela mijenja iz betonskih u prefabrikovane cijevi od poliestera što dovodi do izmjene tehnologije i hidrauličnih karakteristika derivacionog tunela, koje će nedvosmisleno uticati na ekološke karakteristike MHE „Medna“, a samim tim i na rijeku Sanu.

Povodom ovoga Koalicija za Sanu je uputila dopis Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kojim zahtijeva izlazak građevinskog i ekološkog inspektora na lice mjesta i nakon uvida postupanje u skladu sa njihovim nadležnostima.

Energetika.ba / FENA