Elektrifikacija Kine: Nissan ponudio pristupačnu električnu limuzinu

Elektrifikacija Kine: Nissan ponudio pristupačnu električnu limuzinu

Nissan je pokrenuo proizvodnju novog električnog sedana dizajniranog za kineske kupce, kao jednog od više desetina planiranih jeftinijih električnih v

Nissan je pokrenuo proizvodnju novog električnog sedana dizajniranog za kineske kupce, kao jednog od više desetina planiranih jeftinijih električnih vozila koje najavljuju globalni proizvođači automobila za svoje najveće tržište.

Limuzina Sylphy Zero Emission, bazirana na električnom hečbeku Nissan Leaf, a zajednički je proizvode Nissan Motor i kineski partner Dongfeng Motor grupa, prenosi agencija AP.

Novi model na struju košta 166.000 juana (25.850 dolara), zahvaljujući državnim subvencijama, što je nešto više od polovine cijene kineske verzije modela Leaf, koji prodaje mješovito preduzeće Nissana i Dongfenga – brend Venucia.

Iz Nissana kažu da Sylphy ZE može da pređe oko 338 kilometara sa potpuno napunjenim pogonskim baterijama.

Automobil je pogonjen elektromotorom od 109 ks i može da dostigne brzinu od 144 km/h.

Proizvođači, među kojima su General Motors (GM) i Volkswagen, spremaju se da do kraja godine preplave Kinu električnim limuzinama, minivanovima i SUV vozilima dizajniranim po lokalnom ukusu i za kupce sa manjim budžetom.

Nissan, Tesla, GM i drugi prodaju u Kini uvozne električne automobile ili elektrifikovane verzije modela koje prave njihovi kineski partneri, ali na tržištu dominiraju jeftiniji domaći rivali kao što je BYD Auto.

Kineska vlada vidi električne automobile kao obećavajuću industriju i kao način da očisti svoje gradove koji se guše u smogu. Vlada je potrošila značajna sredstva na subvencije kineskim proizvođačima, ali je istovremeno donijela regulativu o uvođenju prodajnih kvota i strožim standardima efikasnosti potrošnje goriva, vršeći pritisak na proizvodjače automobila.

Naime, prodajne kvote koje stupaju na snagu naredne godine zahtijevaju da svaki brend mora da prodaje električne automobile ili da ih obezbjeđuje od drugih kompanija koje ih proizvode. Time se vrši pritisak na proizvođače automobila da prave modele koje kineski potrošači traže i koje mogu sebi da priušte, navodi AP.

Energetika.ba / NN