EU pokrenula istragu protiv Volkswagena, BMW-a i Daimlera zbog zagađenja zraka

EU pokrenula istragu protiv Volkswagena, BMW-a i Daimlera zbog zagađenja zraka

EU je pokrenula danas istragu protiv velikih njemačkih proizvođača automobila povodom tehnologije protiv zagađenja zraka, tri godine poslije afere "di

EU je pokrenula danas istragu protiv velikih njemačkih proizvođača automobila povodom tehnologije protiv zagađenja zraka, tri godine poslije afere “dizelgejt”.

Komesar EU za konkurentnost Margarete Westager rekla je da su “BMW”, “Daimler” i “Volkswagen” osumnjičeni da su se dogovorili da ne prave konkurenciju jedni drugima u pogledu razvoja i ugradnje sistema protiv zagađenja za motore koji troše benzin i dizel, prenosi Srna.

“Ukoliko to bude dokazano, to će značiti da je taj dogovor onemogućio kupce da dobiju priliku da kupe automobile koji su manji zagađivači, iako je ta tehnologija dostupna proizvođačima”, dodala je Westager.

Istraga je pokrenuta tri godine nakon što je u Americi otkriveno da je “Volkswagen” ugrađivao nelegalni softver u svoja vozila da bi prikrio stvarne količine emitovanih štetnih gasova.

Novi slučaj koji je pokrenula Evropska komisija fokusiran je na razvoj savremenih kontrolnih sistema za smanjenje zagađenja, prvenstveno emisija azotnog oksida i ostalih sitnih čestica.

Energetika.ba