Europska unija podržala mlade eko aktiviste iz Jablanice

Europska unija podržala mlade eko aktiviste iz Jablanice

Učenici Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa

Učenici Osnovne škole “Suljo Čilić” iz Jablanice snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kojem će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada.

Ovo je jedna je od pet osnovnih škola iz BiH i Crne Gore, uključenih u projekt “Zajednički napori za 5% manje otpada”, a čiji su učenici snimili video koji govori o njihovom pogledu na prirodu, ekologiju te izazovima upravljanja otpadom s kojima se suočava njihova sredina, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao “LiNK” Mostar.

Svaka od škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji, stručni žiri će nagraditi najuspješnije video uratke, a mlade sudionike obradovati vrijednim nagradama.

“Pomozite mladim eko pjesnicima iz Jablanice da se njihova poruka čuje, podijelite video među svojim prijateljima i pomozite da do kraja 2021. godine imamo pet posto manje otpada i pet posto više reciklaže”, navodi se u priopćenju.

Projekt “Zajednički napori za 5% manje otpada” za cilj ima razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za pet posto do kraja 2021. godine.

Kroz projekt se također radi i na podizanju svijesti građana i institucija o odvajanju i recikliranju otpada.

Europska unija financira projekt s 493.000 eura, a provode ga udruženje LiNK u partnerstvu s općinom Jablanica, općinom Šavnik i Udruženjem Matica iz Pljevalja, stoji u priopćenju.

 

Energetika.ba / FENA