FERK donio više rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije

FERK donio više rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) donijela je, na redovitoj sjednici održanoj u utorak u Mostaru, pet rješenja po prijedlogu do

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) donijela je, na redovitoj sjednici održanoj u utorak u Mostaru, pet rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije.

 

Riječ je o podnositeljima: Solarna elektrana “BOROVNICA”, vlasnika Milana Mijatovića iz Prozora-Rame, PEE OR “HM-METAL” Živinice, vlasnika Amela Hamzića iz Živinica, Solarna elektrana “EMA”, vlasnika Ekrema Jahića iz Tešnja, VRT d.o.o. iz Ljubuškog i DŽINO PETROL d.o.o. Maglaj.

Kako su priopćili iz FERK-a, usvojen je i Zaključak po Zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva “GRAND 99” d.o.o. Travnik.

Iz naftnog gospodarstva doneseno je rješenje o privremenom oduzimanju Dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om imatelju dozvole “SLIŠKO” d.o.o. Žepče.

Usvojena su i tri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije “MFS TRADE” d.o.o. Doboj Istok, JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u postupku izmjene i dopune s vjetroelektranom “Podveležje” i “SILK-TRADE” d.o.o. Tešanj.

Usvojeno je i 28 nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva i to: Proizvodnja električne energije “SALIBAŠIĆ”, vlasnika Ermina Salibašća iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “SE.23-1”, Proizvodnja električne energije ČALUK-F, vlasnika Fuada Čaluka iz Kaknja za solarnu fotonaponsku elektranu “ČALUK-F”, Solarna elektrana “SEJDINOVIĆ”, vlasnika Rifata Sejdinovića iz Tešnja za dvije solarne fotonaponske elektrane “SEJDINOVIĆ.23-1” i SEJDINOVIĆ.23-1”, “ROMIĆ”, vlasnika Ivana Romića iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za dvije solarne fotonaponske elektrane “ŽDRIMCI 1” i “ŽDRIMCI 2”, GEP d.o.o. Bosanski Petrovac za 18 solarnih fotonaponskih elektrana: “BP SOLAR 1” , “BP SOLAR 2”, … ,”BP SOLAR 18”, SOLARNI KOLEKTORI “ERMINA”, vlasnice Ermine Prguda iz Zenice za solarnu fotonaponsku elektranu “ERMINA”, “CONRA” d.o.o. iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “Adil 1”, “KAEMA”, vlasnika Ljubomira Milinkovića iz Čapljine za solarnu fotonaponsku elektranu “KAEMA” i “BABIĆ-BISSTOURS” d.o.o. Zenica za solarnu fotonaponsku elektranu “HOTEL BISSTOURS”.

Iz naftnog gospodarstva usvojen je Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva “EL TARIK OIL BENZINSKE STANICE” d.o.o. Sarajevo i dva nacrta dozvola za rad (licencije) za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva: “LIQUIVEX” d.o.o. Usora i “PAPIĆ” d.o.o. Tomislavgrad.

Također, usvojena su i dva nacrta dozvola za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom podnositelja zahtjeva: “EL TARIK OIL BENZINSKE STANICE” d.o.o. Sarajevo i “PROMING” d.o.o. Bugojno.

Svi navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na internetskoj stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrt do 26. svibnja odnosno 30. svibnja do 15 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu, [email protected].

Na kraju, FERK je donio dva rješenje po žalbi kupaca, navodi se u priopćenju.

 

Energetika.ba / FENA