FERK izdao dozvole za proizvodnju električne energije

FERK izdao dozvole za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK je, na sjednici održanoj u srijedu, izdala dozvole za proizvodnju električne

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK je, na sjednici održanoj u srijedu, izdala dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositeljima zahtjeva: fotonaponska elektrana “Marković”, vl. Anđelko Marković iz Stoca, i “EL LUX” d.o.o. Mostar, te dozvolu za rad za opskrbu električnom energijom -dozvola II. reda podnositelja zahtjeva HEP Energija d.o.o. iz Mostara.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o izmjeni odluke o referentnoj cijeni električne energije, gdje se ranije donesena odluka dopunjuje brojem Službenih novina Federacije BiH, u kojima je objavljen Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Također, donesena je odluka o izračunu zajamčenih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije. Izvršene su korekcije brojeva Službenih novina Federacije BiH, u kojima je objavljen Zakon o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine i Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji.

Nadalje, dodatno su pojašnjeni troškovi broja radnih sati u godini za elektrane na bioplin, troškovi goriva za mikro i mini, te mala postrojenja, kao i način utvrđivanja troškova rada i održavanja, te je uređen i dio koji se odnosi na literaturu koja je korištena kod utvrđivanja jedinične vrijednosti investicije.

U postupak opće rasprave upućena su tri nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelja zahtjeva: Solarna Elektrana Foton, vl. Mario Bandić, iz Mostara i Miškić d.o.o. Široki Brijeg, i to za dvije solarne elektrane u naselju Polugrina, Široki Brijeg.

Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 27. kolovoza do 13 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected], navodi su u FERK-ovom priopćenju za javnost.

Energetika.ba