Ferk usvojio niz nacrta i uputio ih u javnu raspravu

Ferk usvojio niz nacrta i uputio ih u javnu raspravu

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – Ferk na redovitoj sjednici u petak usvojila je nacrte o izmjenama i dopunama tri p

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – Ferk na redovitoj sjednici u petak usvojila je nacrte o izmjenama i dopunama tri pravilnika i uputila ih u javnu raspravu.

Nacrti Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje referentne cijene električne energije, Pravilnika o izdavanju dozvola i Pravilnika o izdavanju dozvola za rad (licencija) za obavljanje energetskih djelatnosti iz sektora naftnog gospodarstva mogu se pregledati na web stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 23. rujna ove godine do 12 sati.

Opće rasprave, uz sudjelovanje javnosti video linkom (rok za prijavu na rasprave je 20. rujna 12 sati na elektroničku adresu [email protected]), će se održati 21. rujna kako slijedi: Nacrt Pravilnika o izmjenama Pravilnika metodologiji za utvrđivanje referentne cijene električne energije u 9 sati, Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju dozvola, u 11 sati i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju dozvola za rad (licencija) za obavljanje energetskih djelatnosti iz sektora naftnog gospodarstva, u 13 sati.

Donesena su i četiri rješenja za proizvodnju električne energije. Naime, u postupku izdavanja dozvole rješenje je izdano poduzeću MIV d.o.o. Grude; u postupku obnove dozvole rješenje je izdano poduzeću “Henkoprom” d.o.o. Žepče, dok su poduzećima “Klesarstvo Zamak” d.o.o. Vogošća i EnergEtica d.o.o. Sarajevo izdane izmijenjene i dopunjene postojeće dozvole.

Za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE u solarnim fotonaponskim elektranama izdane su dozvole za podnositelje “Velovo kućište” v. Anita Ivanković-Lijanović iz Širokog Brijega i “Interprojekt” d.o.o. Mostar.

Iz sektora naftnog gospodarstva donesena su rješenja u postupku obnove dozvola za trgovinu na veliko naftnim derivatima i skladištenje naftnih derivata osim LPG-a, poduzećima “Saga Energy” d.o.o. Sarajevo i “Zovko auto” d.o.o. Žepče.

U postupku izdavanja dozvole za trgovanje LPG-om izdana je dozvola poduzeću “Euro-Plin” d.o.o. Orašje.

Poduzeće “Hiva Benz” d.o.o. Tešanj dobilo je rješenje o obnovi dozvola za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

Na današnjoj sjednici donesen je i zaključak o ispravci Rješenja broj UP1-06-13-1-15-6/21 od 26. kolovoza ove godine.

Ferk je u petak usvojio i četiri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije te četiri nacrta za dozvolu za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

Usvojena su i tri nacrta dozvola za rad (licencija) iz sektora naftnog gospodarstva. Navedeni nacrti dozvola moći će se pregledati na web stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe moći će dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 21. rujna do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected]

Također, Ferk je razmatrao zahtjev za poništenje po pravu nadzora elektroenergetske suglasnosti koju je odnijelo JP “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar. Po žalbama kupaca na akte koje su donijeli JP “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo Ferk je donio odgovarajuća rješenja.

 

Energetika.ba