Energetika.ba
Gas

Ankara protiv istraživanja nalazišta gasa u Mediteranu

Autor: Energetika.ba
Ankara protiv istraživanja nalazišta gasa u Mediteranu

Turska je pozvala energetske kompanije da ne sarađuju sa Vladom kiparskih Grka na istraživačkom bušenju u istočnom dijelu Sredozemnog mora, upozorivši da slične aktivnosti mogu da naruše regionalnu stabilnost.

Vjeruje se da je područje Istočnog Mediterana bogato prirodnim gasom i pokušaj izvlačenja tih resursa obnovilo je tenzije između Turske i Grčke koja ima sporazum o odbrani sa Vladom kiparskih Grka.

Turska i Kipar polažu pravo na pomorsku teritoriju i planiraju da vrše istraživačka bušenja. Ankara ima diplomatske odnose samo sa vlastima kiparskih Turaka na sjevernom dijelu ostrva koje nijedna zemlja nije priznala.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj rekao je da istraživačko bušenje koje vrši kompanija "Ekson mobil" uz dozvolu kiparskih Grka ne doprinosi regionaloj stabilnosti i da će "poremetititi osjetljive ravnoteže" u regionu.

"Ponovo upozoravamo kompanije koje učestvuju u ovom jednostranom istraživanju i bušenju. Podsjećamo ih da se raspodjela prirodnih resursa Kipra nalazi u središtu problema tog ostrva", kaže Aksoj.

Prošlog mjeseca Turska se žalila da je fregata grčke mornarice pratila turski istraživački brod kod zapadne obale Kipra. Grčka negira optužbe, a Kipar je optužio Ankaru da izaziva tenzije.

Energetika.ba