Energetika.ba
Sempra

Aramco potpisao ugovor za kupovinu udjela u američkoj fabrici prirodnog plina

Autor: Energetika.ba
Aramco potpisao ugovor za kupovinu udjela u američkoj fabrici prirodnog plina
Foto: Arhiv

Saudi Aramco proširio je svoje nastojanje da se uključi u opskrbu energijom iz SAD-a početnim sporazumom o kupovini udjela u teksaškoj fabrici za izvoz ukapljenog prirodnog plina firme Sempra u dogovoru koji bi uključivao isporuke goriva iz projekta.

Državni proizvođač nafte u Saudijskoj Arabiji potpisao je neobvezujući ugovor o kupovini 25% udjela u drugoj fazi Semprine LNG fabrike za izvoz Port Arthur, navodi se u priopćenju. Aramco bi također primao isporuku od pet miliona tona LNG-a godišnje tokom dva decenije. Sempra i Aramco rekli su da očekuju postizanje obvezujućeg sporazuma.

Proizvođači nafte u Zaljevu, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koriste izvozne projekte u SAD-u dok povećavaju svoje portfelje za opskrbu gorivom. Dvije zemlje ulažu novac u domaću proizvodnju plina kako bi zadovoljile domaću potražnju za električnom energijom i industriju, dok grade trgovinske operacije za isporuku međunarodnog LNG-a. Susjedni Katar, koji gotovo udvostručuje vlastite izvozne kapacitete LNG-a, također ima udjela u američkim projektima.

"Ovaj je sporazum veliki korak u Aramcovoj strategiji da postane vodeći globalni LNG igrač", rekao je u izjavi Nasir Al-Naimi, predsjednik Aramcova upstream poslovanja.

Aramco je početkom ovog mjeseca sklopio svoj prvi ugovor o kupnji LNG-a iz SAD-a, potpisavši 20-godišnji neobvezujući ugovor o preuzimanju 1,2 milijuna tona godišnje LNG-a iz planiranog projekta NextDecade Corp. u Teksasu, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija nije nova na američkoj energetskoj sceni: zemlja je već pola stoljeća glavni dobavljač sirove nafte za SAD, a Aramco posjeduje najveću rafineriju u zemlji. Najnoviji ugovor sa Semprom gotovo je identičan ugovoru koji je Aramco potpisao 2019. za udio u prvoj fazi projekta Port Arthur i opskrbu iz tog postrojenja. Taj neobvezujući sporazum istekao je nakon što je Aramco odlučio odustati od dogovora jer su utjecaji karantina povezanih s koronavirusom opustošili energetska tržišta.

Aramco je također kupio imovinu LNG-a u Australiji koja bi svojim trgovcima omogućila bliži pristup tržištima u Aziji.