Energetika.ba
Gas

Jasmin Salkić: Rješenje za gas će biti na zadovoljstvo građana i kompanija

Autor: Energetika.ba
Jasmin Salkić: Rješenje za gas će biti na zadovoljstvo građana i kompanija

Isporuka prirodnog gasa za Kanton Sarajevo se odvija bez problema i sve tarifne kategorije kupaca su uredno snabdjevene gasom, saopštava preduzeće "Sarajevogas" iz Istočnog Sarajeva. No, do petka traje rok koje je ovo preduzeće dalo kompaniji "BH-Gas" da izmiri dugovanja kako glavni grad BiH ne bi ostao bez gasa.

Lagani snijeg i lagani pad temperature obilježili su prvi dan posljednje sedmice roka koji je preduzeće "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva dalo "BH-Gasu" da prihvati kompromisno rješenje o načinu izmirenja duga. U "BH-Gasu", iako ističe rok, smireni i sigurni u pozitivan ishod problema.

"Vodimo intenzivne pregovore. Imamo neka rješenja na stolu. Imaćemo ih do kraja sedmice i bitno je da budu takva da budu građani i kompanije zadovoljni. "BH-Gas" ima da plati, da ne ide na teret građana što je najbitnije", poručuje Jasmin Salkić, direktor "BH-Gasa".

I nama je bitno da se ovo što prije riješi s istim ciljem prema korisnicima, kaže u razgovoru za N1 direktor "Sarajevogasa" Slavo Krajišnik, iako je "Sarajevogas" prethodno predložio kompromisno rješenje u vidu protokola.

Takvo rješenje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feniga po metru kubnom gasa.

Podsjećam da je riječ je o dugu za transport gasa gasovodom Zvornik-Kladanj u periodu od 1. aprila 2015. do 31. decembra prošle godine.

Kako god, sudeći po današnjim izjavama, građani ne bi trebali strahovati da će u martu biti bez grijanja.

Alternativni pravci za snadbijevanje gasom stara su priča. Nova je da je po ekspertima za gasnu problematiku 6 godina izgubljeno, a i da se danas malo toga konkretno radi. U "BH-Gasu" ipak optimizam.

"Ono što je strategija "BH-Gasa" kako smo stabilizovali stanje, radimo uveliko južnu interkonekciju, uskoro će biti gotova CD analiza. Prošle sedmice smo bili s kolegama iz Hrvatske, "Plinacro", dogovarajući uslove", otkriva Salkić.

U "BH-Gasu" kažu da bi oko 40 kilometara između Zenice i Travnika uskoro trebalo biti stavljeno u funkciju. Ostatak ide preko Novog Travnika, Posušja, sa odjeljkom posebnim za grad Mostar. Završnica je u Zagozdu u Hrvatskoj.

Prije alternativnih gasovoda svakako treba riješiti aktuelni problem za glavni bh. grad. I jedni i drugi se nadaju da će sa zadovoljstvom govoriti o rješenju u petak.

Energetika.ba / N1