Energetika.ba
Gas

BH-Gas: Podrška iz EU fondova za projekt Južna interkonekcija BiH i Hrvatska

Autor: Energetika.ba
BH-Gas: Podrška iz EU fondova za projekt Južna interkonekcija BiH i Hrvatska

BH-Gas ja saopćio da je Evropska komisija usvojila sveobuhvatan plan za zapadni Balkan, te dala prijedlog za dodjelu devet milijardi eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III za period 2021. do 2027. godine. Plan obuhvata deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za BH-Gas značajna održiva transportna i energetska povezanost.

- S tim u vezi, u okviru Inicijative 5, a slijedeći EU politike za čistu energiju koja podrazumjeva prestanak korištenje uglja, u planu je realizacija projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska. Taj projekt je u funkciji povezivanja transportnih sistema BiH i Hrvatske, s ciljem obezbjeđenja sigurnog i pouzdanog snabdijevanja prirodnim gasom primarno postojećih potrošača, diversifikacije izvora (gas iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG sa Terminala Krk, gasna čvorišta zapadne Evrope) i pravaca snabdijevanja i u konačnici integracije sa transportnim mrežama zapadne Evrope - navode iz BH-Gasa.

Incijativa 5 se odnosi i na dovršetak Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji podrazumijeva izgradnju gasovoda od Albanije, gdje se povezuje sa Trans-jadranskim gasovodom (TAP), preko Crne Gore do postojećeg transportnog sistema u Hrvatskoj. Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta.

Istovremeno, realizacijom projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska stvaraju se uslovi za ispunjenje ciljeva EU politike (prestanak korištenja uglja), odnosno obezbjeđuju se uslovi za korištenje ekološki povoljnog energenta u svim sektorima potrošnje, posebno u sektoru široke potrošnje u gradu Sarajevo, uključujući i mogućnost pouzdanog i sigurnog snabdijevanja budućih potrošača kao što su su postrojenja za proizvodnju električne energije i toplote iz prirodnog gasa.

Realizacija IAP projekta je od samog početka podržana od BH-Gasa i sve je spremno za formiranje IAP Kompanije (Plinacro - HR, BH-Gas – BiH, Montenego Bonus – CG i Albgaz – AL) s ciljem ubrzanja svih neophodnih aktivnosti i dobivanja EU podrške do konačne realizacije. Ostalo je još da Crna Gora da svoj pristanak i nakon toga kompanija za provedbu IAP projekta može početi s radom, a sjedište kompanije je dogovoreno i bit će u Splitu.

- Kao što se može vidjeti iz ovog pregleda BH-Gas je posvećen punoj diversifikaciji izvora snabdijevanja i podizanju koeficijenta sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom BiH do razine koja znači zadovoljenje standarda EU u ovoj oblasti. Pomoć EU kroz odobreni fond će biti taj novi zamah koji je trebao i IAP projektu i Južnoj gasnoj interkonekciji - saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA