Energetika.ba
Gas

BiH se želi pridružiti Južnom gasnom koridoru

Autor: Energetika.ba
BiH se želi pridružiti Južnom gasnom koridoru

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za azerbejdžansku novinsku agenciju Trend da Bosna i Hercegovina ima interes za pridruživanje Južnom gasnom koridoru koji podrazumijeva transport gasa iz Azerbejdžana za Evropu.

"Stav bh. institucija je da svaki novi izvor energije predstavlja novu vrstu sigurnosti za snabdijevanje potrošača, što je važno ne samo za Balkan nego i za cijelu Evropu", naglasio je Mladen Ivanić.

Južni gasni koridor trebao bi obezbijediti deset milijardi kubnih metara gasa iz regiona Kaspijskog jezera koji će se transportovati preko Gruzije i Turske u Evropsku uniju.

U početnoj fazi, gas koji se proizvodi na gasnom polju Shah Deniz u Azerbejdžanu biće glavni izvor za Južni gasni koridor. U kasnijim fazama će se priključivati i drugi izvori.

Projekat predviđa proširenje Južnog kavkaskog gasovoda i izgradnju Transanadolijskog gasovoda za prirodni gas i Transjadranskog gasovoda.
Planirano je da se Jonsko-jadranski gasovod priključi na Transjadranski gasovod koji je namijenjen za isporuku azerbejdžanskog gasa Evropi u albanskom gradu Fier.

Jonsko-jadranski gasovod bi trebao obezbijediti isporuke azerbejdžanskog gasa u nekoliko zemalja jugoistočne Evrope.

Cjevovod dužine 516 kilometara bi trebao prolaziti kroz Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i završiti u Hrvatskoj. Kapacitet gasovoda iznosiće pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, prenosi gerila.info.

Energetika.ba