Energetika.ba
Gas

Bivši čelnici 'BH-Gasa' zapetljali se u vlastitim lažima

Autor: Energetika.ba
Bivši čelnici 'BH-Gasa' zapetljali se u vlastitim lažima
Situacija u plinskom sektoru Federacije BiH ponovo je eskalirala nakon pokušaja federalnog ministra za energetiku i rudarstvo Nermina Džindića da prema zakonu uredi ovu oblast.

Prema zakonu

Da zakonsko uređenje ne odgovara upravljačkim strukturama u „BH-Gasu“, jasno je iz žestokog medijskog ataka sada već bivših čelnika „BH-Gasa“, direktora Jasmina Salkića i njegovog savjetnika Almira Bečarevića koji smo mogli vidjeti i čuti proteklih dana.

Međutim, iako se čini da je riječ o novoj aferi, to nije tako. Jer i neupućenom čitaocu s malo boljim pamćenjem jasno je da se u svim plinskim aferama od početka 2000-ih spominje jedno ime, a to je Almir Bečarević. Nekadašnji generalni direktor, onda referent, pa savjetnik direktora, Bečarević je ključna figura na koju treba obratiti pažnju.

Brojne lažne optužbe na račun ministra Džindića bez problema padaju u vodu ukoliko se sjetite da Bečareviću od početka 2000-ih nije valjao nijedan resorni ministar. Bečarević je, naime, i 2008. godine, kada je smijenjen s pozicije direktora „BH-Gasa“, tvrdio da su „Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić uništili ’BH-Gas’ i doveli u opasnost plinski sektor Federacije BiH“.

Evo ga sada ponovo, ali nakon 13 godina, Bečarević za uništenje „BH-Gasa“ optužuje sadašnjeg ministra Džindića, a radi se o skoro istim optužbama koje su dio iste matrice, a i ključna osoba je ista. Pametnom dosta.

Brojne prijave koje Bečarević podnosi od početka 2000-ih nemaju nikakav sudski ili tužilački epilog.

S distance od 13 godina vidi se da trenutnu situaciju najbolje opisuju riječi resornog ministra Džindića da se radi o „velikim lažima malih ljudi“. Da je zaista tako, potvrđuje i činjenica da su optužbe smijenjenog direktora „BH-Gasa“ Jasmina Salkića na račun Džindića vrlo brzo raskrinkane.

Podsjećamo, Salkić je u jednom od intervjua spomenuo da mu je u kabinetu ministra Džindića nuđeno milion maraka da se proda plinski biznis.

- Usluga da se proda plinski biznis, da se preuze „Mittal“, a novac je nuđen u kabinetu ministra Džindića. Osoba koja je nudila novac zove se Viliam Milovan - ispričao je Salkić.

Ovu tezu ekspresno je pobio i sam Milovan, koji je putem medija poručio da su tvrdnje Salkića „bezočna laž“ te da će tražiti odštetu od 250.000 KM.

- Salkićeva izjava je nezamisliva, nije mi jasno kako neko može iskonstruirati takvu bezočnu laž - napisao je Milovan.

Ni na ovome se nije stalo, a priču o navodnom mitu nastavio je upravo Bečarević. On, međutim, pobija Salkićevu tvrdnju da je ministar Džindić bio prisutan navodnom pokušaju mita.

- Na jednom sastanku u Vladi FBiH sjedili smo ministar Džindić, Milovan, Salkić i ja. U jednom trenutku ministar je izašao iz prostorije i ostali smo nas trojica. Tada je Milovan rekao da se može razgovarati o novcu i da možemo ići u tom pravcu. Ministar se vratio na sastanak, mi smo rekli „hvala lijepa“ na sastanku i dvojica su ostala u prostoriji. U tom trenutku sam tadašnjem savjetniku ministra Almiru Zuliću rekao da ja u tim kriminalnim radnjama ne želim da učestvujem, da je ovo izašlo iz okvira i da je riječ o ozbiljnom protuzakonitom djelovanju, te da obavijesti ministra Džindića da s tim čovjekom više ne želim imati nikakav posao - ustvrdio je Bečarević.

Očito je to da je u jednom trenutku popustila sinhronizacija laži između Salkića i Bečarevića, jer prvo je za mito i korupciju direktno optužen ministar Džindić pa je onda druga varijanta bila da se sve desilo u prisustvu Džindića i u njegovom kabinetu, da bi se svelo na to da se nešto desilo kada je ministar Džindić izašao iz kabineta, ali i da je sve prijavljeno ne ministru, nego njegovom tadašnjem savjetniku Zuliću.

Brojna pitanja

U svemu tome Salkić i Bečarević nemaju odgovor na precizna pitanja koja postavljaju ministar Džindić i čelnici „Energoinvesta“, a koja se odnose na poslovanje „BH-Gasa“ s mađarskim transporterom plina.

Podsjećamo, početkom godine, kada je BiH bila primorana da prijeđe na snabdijevanje plinom putem „Turskog toka“, Salkić i Bečarević su unaprijed platili mađarskom i srbijanskom transporteru za prolaz nepostojećeg plina preko teritorije ovih država.

Direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjivić je tada reagirala te istakla da su Federacija BiH i njeni građani platili plin skuplje za 3.036.600 dolara.

- Doda li se ovome iznos koji je „BH-Gas“ platio unaprijed mađarskom i srbijanskom transporteru za prolaz nepostojećeg plina, ispada da su građani FBiH nepotrebno platili plin skuplje za više od četiri miliona američkih dolara - pojasnila je Hadžialjević.

Salkić i Bečarević za sada šute o ovoj temi, ali na poslove s Mađarima i drugim sumnjivim rabotama ne bi trebali ostati nijemi nadležni policijski, tužilački i sudski organi.

Beskorisni plinovod vrijedan 41,5 miliona KM

Za ime Almira Bečarevića se veže i još jedna afera, a to je izgradnja plinovoda od Zenice do Travnika, za koji je potrošeno 41,5 miliona KM. Zbog loših odluka i međusobnih sukoba triju uprava, plinovod je godinama neupotrebljiv, neodržavan i potencijalno opasan.

U vrijeme kada je direktor „BH-Gasa“ bio Bečarević isplanirana je gradnja plinovoda, osiguran je kredit, kupljene su cijevi te su izabrani izvođač i nadzornik radova.

Komisija koju je formirao „BH-Gas“ je u izvještaju iz decembra 2013. godine uočila curenje plina na dvanaest tačaka te navela još 94 nedostatka na sistemima upravljanja, mjerenja, nadzora, elektroinstalacijama te sistemima antikorozivne i protupožarne zaštite.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zvanično je formiralo predmet i istražuje sve nepravilnosti u vezi s gradnjom plinovoda Zenica – Travnik.

Energetika.ba / Avaz