Energetika.ba
Gas

Blokiranje "Sjevernog toka 2" nemoguće

Autor: Energetika.ba
Blokiranje "Sjevernog toka 2" nemoguće

Suspenzija implementacije projekta gradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" u sadašnjoj fazi je nemoguća, rekao je član Vojnog odbora donjeg doma njemačkog parlamenta Aleksandar Noj, dodajući da taj projekat predstavlja jačanje bezbjednosti i stabilnosti tranzita i isporuke gasa u Njemačku.

"Mislim da je već sada nemoguće zaustaviti primjenu tog projekta što je dobro. To je apsolutno legitiman bilateralan projekat koji će pojačati bezbjednost i stabilnost isporuke gasa NJemačkoj", rekao je Noj na okruglom stolu koji je organizovala agencija "Russia Today"

On je izjavio da varijanta da se gas prebacuje preko Ukrajine, čime se eliminiše "Sjeverni tok 2", što neki predlažu, neće promijeniti činjenicu da bi to i dalje bio ruski gas.

Noj je podsjetio da osim isključenja Ukrajine, protivnici "Sjevernog toka 2", takođe, zamjeraju što se gasovod gradi na pijesku i što, po nekima, nije stabilno tlo.

"Niko, pa čak ni članovi ekoloških udruženja, nisu ovo ozbiljno uzeli u razmatranje. Slični projekti su primjenjivani i to je sasvim moguće", rekao je on.

"Sjeverni tok 2" je zajednički projekat "Gasproma" i pet evropskih kompanija. Ovim gasovodom isporučivaće se godišnje 55 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa zemljama EU.

Energetika.ba / NN