Energetika.ba
Prirodni plin

CEZ će steći 55,21% udjela u GasNetu

Autor: Energetika.ba
CEZ će steći 55,21% udjela u GasNetu
Foto: GasNet

Češka energetska firma CEZ (CEZP.PR) saopćila je u četvrtak da će steći 55,21% udjela u distributeru plina GasNet za 846,5 miliona eura (926 miliona dolara) od upravljača imovinom firmeMacquarie Asset Management.

GasNet upravlja mrežom plinovoda dugom 65.000 kilometara i drži oko 80% tržišnog udjela u distribuciji prirodnog plina u Češkoj Republici, distribuirajući godišnje 66 teravat-sati (TWh) plina.

"Ovom akvizicijom najvećeg operatera distribucijskog sistema plina u zemlji dodatno ćemo ojačati našu poziciju na tržištu plina", izjavio je izvršni direktor CEZ-a Daniel Beneš.

"Stječemo imovinu koja je važna za tranziciju češkog sektora proizvodnje toplinske i električne energije na vodik, istovremeno povećavajući udio reguliranog poslovanja unutar našeg portfelja na korist naših dioničara."

CEZ i grupa za privatni kapital CVC Capital Partners bile su posljednje dvije ponuditeljice za udio, izvori su rekli Reutersu u januaru, prenosi Reuters.

Macquarie je u posao ušao 2013. godine i držao je GasNet u konzorciju s British Columbia Investment Management Corporation (BCI) i Allianzom.

U četvrtak je saopćio da uslovi transakcije za njegov udio predstavljaju ukupnu vrijednost firme GasNet od otprilike 4 milijarde eura.

Transakcija se očekuje da će se zatvoriti u trećem tromjesečju, rekao je Macquarie. Podložna je odobrenju Evropske komisije i češkog Ministarstva industrije.