Energetika.ba
za više od 20%

Cijena plina u Evropi najviša u posljednja tri mjeseca

Autor: Energetika.ba
Cijena plina u Evropi najviša u posljednja tri mjeseca
Foto: Unsplash

Cijena prirodnog plina u Evropi dostigla je najviši nivo u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.


Cijena po megavat satu (MWh) plina za isporuku sljedećeg mjeseca porasla je danas na 33,95 eura u nizozemskom čvorištu TTF, što je najviša cijena od početka januara. 

Među razlozima poskupljenja je i strah ulagača od novog rata na Bliskom istoku te mogući utjecaj na opskrbu plinom iz regije, navodi dpa. Robna tržišta čekaju odgovor Izraela na iranski napad na njega u subotu, koji je uslijedio nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku, u Siriji, prenosi SEEbiz- 

Cijena plina u posljednjih sedam dana porasla više od 20 posto, nakon pada u prvim mjesecima godine zbog relativno blage zime i velikih skladišnih kapaciteta. U  februaru je dostigla 22,31 eura po MWh, što je najniže od prošlog ljeta.

Skladišta širom Evrope bila su puna 62 posto, navodi dpa. Prema podacima Evropskog udruženja operatora plinske infrastrukture (GIE), skladišta su u to vrijeme u posljednjih pet godina bila prosječno popunjena 43 posto.

U međuvremenu, evropski povjerenik za energetiku Kadri Simson prošlog je petka objavio da su skladišta plina u EU krajem marta bila popunjena 58 posto, što je rekordni nivo.