Energetika.ba
Smanjena potražnja

Cijene plina nastavljaju pad

Autor: Energetika.ba
Cijene plina nastavljaju pad
Plin / Ilustracija

Nizozemske i britanske veleprodajne cijene plina pale su u ponedjeljak usljed blagog vremena koje smanjuje potražnju, dok su zalihe iz Norveške i opskrba ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ostale snažna uz daljnji porast proizvodnje obnovljivih izvora energije.

Ugovor za februar na evropskoj referetnoj berzi TTF pao je za 0,90 eura na 33,50 eura/MWh, pokazali su podaci LSEG-a, dok je ugovor za dan unaprijed pao za 0,10 eura na 31,50 eura/MWh.

"Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije danas raste i trebala bi se nastaviti povećavati tokom sedmice. Osim nadprosječnih temperatura, očito smo u konfiguraciji u kojoj će evropske cijene plina vjerovatno pasti na dno svog raspona trgovanja.", rekli su analitičari kompanije Engie EnergyScan u dnevnoj bilješci.

Protoci plinovodima su kontinuisani iz Norveške i stabilni iz Rusije preko Ukrajine, dok su isporuke LNG-a obilne. Evropska skladišta plina i dalje su na visokom nivou, popunjena su 88,84%, pokazuju najnoviji podaci Gas Infrastructure Evrope.

"Tehnički gledano, nalazimo se na pretjerano opskrbljenom tržištu značajno ispod svih prosjeka, ali čini se da snažna ponuda i toplo vrijeme još više potiskuju tržište", rekao je analitičar LSEG-a Saku Jussila, piše Reuters.