Energetika.ba
Gas

Dačić: Razgovaramo o tome da se Turski tok preko Bugarske nastavi ka jugoistočnoj Evropi

Autor: Energetika.ba
Dačić: Razgovaramo o tome da se Turski tok preko Bugarske nastavi ka jugoistočnoj Evropi

Razgovaramo o tome da se Turski tok preko Bugarske nastavi dalje ka jugoistočnoj Evropi, s tim što je to povezano sa izgradnjom gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nadamo se i razgovaramo o tome da se eventualno Turski tok preko Bugarske nastavi dalje ka jugoistočnoj Evropi, s tim što to je isto tako povezano sa izgradnjom gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je za sada sve u nekim početnim fazama, ali je to prevashodno političko pitanje i mi o tome otvoreno razgovaramo na svim mestima, na svim forumima širom svijeta”, rekao je Dačić tokom drugog dana Foruma za energetsku bezbjednost Evroazije u Skupštini Srbije.

On je podsjetio na ono što je juče izjavio ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, koji je istakao da postoje dvostruki standard u odlučivanju, jer je Sjeverni tok omogućen, a Južni tok nije.

Govorio je i o drugim temama, istakavši da će se “danas, sutra ili u ponedjeljak” znati da li će Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održati sjednicu o situaciji na Kosovu.

Dačić je dodao da je Kina predložila da to bude na dnevnom redu na sjednici 14. novembra, te da je u ovom trenutku velika vjerovatnoća da će to biti održano tog datuma.

Energetika.ba / AA