Energetika.ba
Putem arbitraže

DEPA Commercial traži reviziju ugovora o snabdijevanju plinom s Gazpromom

Autor: Energetika.ba
DEPA Commercial traži reviziju ugovora o snabdijevanju plinom s Gazpromom
Foto: X

Grčki dobavljač plina DEPA Commercial podnio je zahtjev za arbitražu kako bi zatražio reviziju cijena u svom ugovoru o opskrbi plinom s Gazpromom (GAZP.MM), izjavio je izvršni direktor DEPA-e Constantinos Xifaras u četvrtak.

Grčka državna kontrolisana firma traži retroaktivno sniženje cijene plina u ugovoru potpisanom 2022. godine, kao i olakšice od budućih plaćanja vrijednih stotina miliona dolara, prema nekoliko izvora upućenih u situaciju.

Na pitanje o pregovorima s Gazpromom na Forumu za energiju i plin u Ateni, Xifaras je rekao: "Bili smo u pregovorima otprilike dvije godine, godinu i pol, o prilagodbi cijena, jer to je ono što smo tražili. "Trgovinski pregovori sada su u toku, nisu stali, međutim, firma poduzela je sljedeći korak, a to je odlazak na arbitražu."

Gazprom nije odgovorio na zahtjev za komentar. DEPA nije bio odmah dostupan za komentar detalja arbitraže, koja se obično može pokrenuti od strane bilo koje strane u privatnom dugoročnom ugovoru o opskrbi plinom.

U januaru 2022. godine, DEPA je potpisala ugovor s Gazpromom za 2 milijarde kubičnih metara (bcm) plina godišnje do 2026. godine po cijeni koja je indeksirana na nizozemsku TTF cijenu za 80%, dok je preostalih 20% indeksirano na cijene nafte.

Evropske cijene plina skočile su nakon invazije Rusije na Ukrajinu i pada isporuka plinovoda iz Rusije, pri čemu je cijena TTF-a dostigla rekordnih 306 eura po megavatsatu u augustu 2022. godine, prenosi Reuters.

Kao rezultat toga, DEPA se borila s prodajom svog plina i na kraju nije mogla prihvatiti isporuku minimalnih godišnjih količina. Prema uslovima ugovora o "uzmi ili plati", kupci moraju platiti plin, bez obzira mogu li fizički primiti isporuke ili ne. Svi neiskorišteni volumeni prenose se na kraj ugovora kao kredit.

Dio zahtjeva DEPA-e odnosi se na prodaju Gazproma grčkim konkurentima, rekli su izvori. "Gazprom nije trebao prodavati jeftinije konkurentima DEPA-e, jer bi u tom slučaju bilo teško DEPA-i preuzeti sav dogovoreni plin", rekao je jedan od izvora Reutersu.

Počevši od septembra 2022. godine, Gazprom je počeo izvoziti značajne količine ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Grčku iz svojeg novo pokrenutog projekta Portovaya LNG. Kupac je bio Mytilineos, najveća privatna energetska firma u Grčkoj, prema satelitskim podacima analitičke firme Kpler. Mytilineos je također sklopio ugovor s Gazpromom do 2030. godine. Mytilineos je odbio komentarisati uslove i cijene svojih kupnji, pozivajući se na komercijalnu osjetljivost.