Energetika.ba
Gas

Dionica Sjevernog toka 2 počinje rad u testnom režimu

Autor: Energetika.ba
Dionica Sjevernog toka 2 počinje rad u testnom režimu

Postrojenja gasovoda Sjeverni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti počeće rad u testnom režimu sljedeće nedjelje kako bi se pripremila za puštanje gasa Njemačkoj, izjavio je danas guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko novinarima.

"U Lenjingradskoj oblasti, u okrugu Kingisep, obavljena je juče inspekcijska provjera postrojenja koji će početi da rade u testnom režimu od sljedeće nedjelje radi pripreme za pokretanje isporuka gasa njemačkoj strain", rekao je Drozdenko nakon učešća na jednom panelu u okviru programa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu koji je počeo danas.

Drozdenko je naveo, takođe, da se jutros sastao sa Gerhardom Šrederom i Matijasom Varnigom, koji predstavljaju njemačku stranu u projektu Sjeverni tok 2, prenosi agencija Tas s.

"Upravo smo razgovarali o tome da je projekat ušao na domaći teren", dodao je i podsjetio da je Meklenburg-Zapadna Pomeranija oblast u koju će stizati ruski gas.

"Premijerka njemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Manuela Švecig, jedna je od rijetkih koja je sve vrijeme dosljedno branila interese Njemačke i naše interese za nastavak izgradnje Sjevernog toka 2", rekao je Drozdenko.

Energetika.ba