Energetika.ba
odluka

Do novih sankcija EU kompanije mogu da kupuju ruski gas

Autor: Energetika.ba
Do novih sankcija EU kompanije mogu da kupuju ruski gas
Foto: Ilustracija

Evropske kompanije mogu da nastave da kupuju ruski prirodni gas sve dok to ne zabrane nove sankcije, tvrdi evropski komesar za energetiku Kadri Simson na konferenciji za novinare u Briselu.

- Kompanije trenutno imaju sva pravna sredstva da nastave da kupuju ruski gas. Mogu to da urade sve dok sankcije to ne ograniče - rekla je ona, prenosi energetski Nacionalni komitet Srbije.

Kada je jedan od novinara upitao Simsonovu zašto je dva puta spomenula da EU još nije sankcionisala kupovinu ruskog gasa i da li Evropska komisija razmatra zabranu kupovine ruskog prirodnog gasa, ona je odgovorila: "Dok rat traje... Moramo da odgovorimo, prvo, moramo da pomognemo Ukrajini da se obnovi, a drugo, moramo da nastavimo sa našim sankcijama", prenosi TASS.

Budžetski prihodi Rusije od prodaje nafte i gasa u periodu januar-august iznosili su 76,2 mlrd USD i veći su za 56,2% u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je Ministarstvo finansija, uz procjene prihoda od izvoza u cijeloj 2024. Skok prihoda je uglavnom rezultat viših cijena, navodi ministarstvo, dodajući da bi povoljan trend trebalo da se nastavi i u septembru, prenosi TASS. Budžetski prihodi iz ostalih sektora povećani su u periodu od januara do augusta za 27,3% u odnosu na isti period prošle godine.