Energetika.ba
Gas

Dodik: Planiran plinovod od Bijeljine do Banje Luke i dvije elektrane

Autor: Energetika.ba
Dodik: Planiran plinovod od Bijeljine do Banje Luke i dvije elektrane

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je u okviru gasifikacije RS koja će biti realizirana sa ruskom kompanijom "Gasprom" planirano da bude sagrađen primarni plinovod od Bijeljine do Banje Luke i dvije plinske elektrane.

- Sadržaji ranijeg projekta "Južni tok" sada su reafirmirani i planirano je da se gradi primarni plinovod od Bijeljine do Banja Luke, a da se na toj relaciji izgrade dvije plinske elektrane - istakao je Dodik.

On je naveo da je tokom razgovora o gasifikaciji RS koje je imao za vrijeme nedavne posjete Rusiji potvrđeno rusko učešće od 60 posto u tom projektu, a učešće RS od 40 posto, kao i da će "Gasprom" projektirati i vršiti kontrolu radova.

- To nam je važno jer to ujedno podrazumijeva i garanciju kvaliteta radova koji će biti urađeni - rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio spremnost da sa "Gaspromom" bude napravljen bilo koji aranžman, a da RS dobije plinovod koji će imati mnogo uticaja na kvalitet života.

- RS može da uzme kredit da uđe u aranžman za plinovod jer nema sredstava koje može da rezervira da bi sa stanovišta učešća u vlasništvu mogla čekati nekih 20 godina da joj se ta sredstva vrate u vidu dividende - naveo je Dodik.

On je istakao da RS preostaje da prihvati partnere koji imaju sredstva, podsjetivši da "Gasprom" ima svoju banku putem koje finansira značajan dio zajedničkih projekata.

Dodik je naglasio da sve razvijene zemlje Evrope svoju ekonomiju baziraju na sigurnim isporukama plina i da je sasvim logično da to čini i RS.

- S obzirom na moju funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, razgovori u Rusiji bili su i u pravcu da istaknem potrebu da se ostavi prostor i za kvalitetnim snabdijevanjem plinom Federacije BiH. Nisam razgovarao sa predstavnicima FBiH o tome, ali imam namjeru da to učinim i mislim da bi bilo dobro da i oni budu dio tog projekta - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo bi krajnje neodgovorno da bilo ko zaustavi projekat jer bi to ozbiljno usložilo odnose unutar BiH.

- Ranije smo vidjeli kako to izgleda, imali smo sve pripremljeno u vezi sa  "Južnim tokom", falila je saglasnost koja je vječito odgađana, a onda još, kako to rade u Sarajevu, postave svoje zahtjeve kao što su tražili da se na nivou BiH gradi regulatorno tijelo za plin, što je neprihvatljivo i neće se desiti jer je to nadležnost RS - podsjetio je Dodik.

(RTRS)