Energetika.ba
Gas

Džindić: Nećemo dati saglasnost za povećanje cijene plina

Autor: Energetika.ba
Džindić: Nećemo dati saglasnost za povećanje cijene plina
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da neće biti saglasnosti za traženo povećanje cijene plina od 30 posto.

”Imamo mehanizam da spriječimo traženo povećanje cijena plina, koje ne dolazi u obzir”, poručio je on, te dodao da se eventualno može razmatrati povećanje za tri do pet posto.

Na pitanje novinara o kojem mehanizmu je riječ, Džindić je odgovorio da jednostavno neće dati saglasnost.

Pojašnjavajući svoj zahtjev za povećanje veleprodajne cijene gasa prema distributivnim kompanijama BH-Gas je danas saopćio da je predmetno povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom čega je došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa.

Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100%. BH-Gas je od 2017. godine, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu gasa na nivou od 495,00 KM/1000 Sm3, čime je kroz poslovanje amortizovao bilo kakvu korekciju cijene gasa naviše, navodi se u saopćenju za javnost BH-Gasa.

Kako se BH-Gas počeo suočavati sa enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene gasa, koji u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznose cca 80.000 KM, ističe se u saopćenju, organi kompanije su odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene gasa prema resornom Ministarstvu.

– Slijedom navedenog, želimo upoznati javnost da BH-Gas posjeduje sve fakture od 2016. godine pa naovamo, u kojima je evidentiran porast ruske cijene gasa i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova BH-Gasa, čime smo sveli troškove BH-Gasa na iznos od cca 4% od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji sa ostalim javnim kompanijama, navode iz BH Gasa.

Energetika.ba